Momčilo Tošić, student dva fakulteta u Beogradu: Sreću obezbeđuje čovek sam 1

Devetnaestogodišnji Momčilo Tošić studira dva fakulteta u Beogradu – Elektrotehnički i Matematički.

Ne zna tačan broj međunarodnih i domaćih nagrada koje je dosad dobio. Još u detinjstvu, u rodnom Pirotu, zanimala ga je „neka vrsta tehnologije“, kao i enciklopedije, posebno odeljci o svemiru.

„U dosadašnje najveće uspehe ubrajam bronzanu medalju na ’Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike’ (2019), zlatnu medalju na ’Balkanskoj fizičkoj olimpijadi’, kao i bronzu na ’Juniorskoj balkanskoj olimpijadi u oblasti informatike’, još dok sam bio u osnovnoj školi. Tu su i prošlogodišnje medalje – srebro na ’Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike’, bronza na ’Evropskoj fizičkoj olimpijadi,’ bronza na Međunarodnoj ’Žautikovskoj olimpijadi iz informatike’“.., kaže.

„Video sam da neki ljudi studiraju dva fakulteta, pa sam poverovao da to mogu i ja. Sad sam na prvoj godini, uglavnom imam najviše ocene. U gimnaziji sam imao dobre uslove za sticanje znanja i kreativnost. Ako je neko nadaren i želi nešto da postigne u nauci, trebalo bi da se upiše u specijalno odeljenje, nisam siguran da bi mogao dobro da napreduje na, recimo, klasičnom prirodno-matematičkom smeru u gimnaziji ’Svetozar Marković’”, dodaje.

“Primljen sam na ’Londonski univerzitetki koledž’ (’UCL’), ali nisam otišao na studije. London je jedan od najskupljih gradova na svetu, a ’UCL’ ne daje nikakvu stipendiju. Tokom trogodišnjih studija više se uči teorijska strana računarske nauke, a meni se više dopada programiranje sa inženjerske strane, u kombinaciji sa astronomijom. I to imam na ova dva fakulteta kod nas“, objašnjava on. „Sreću prevashodno obezbeđuje čovek sam. Tako je i svako od nas slobodan da donese odluku da li će ostati ovde ili živeti u inostranstvu. Zasad je sigurno da ću se prijaviti za master i doktorat u inostranstvu. Ne isključujem mogućnost da se posle toga vratim, ali ni da se ne vratim. Nemam sentiment da moram da ostanem ovde, a nemam ni da moram da bežim. Želim da u Srbiji bude bolje“, kaže Tošić.

Momčilo Tošić je stipendista SBB fondacije koja i ove godine ima otvoren konkurs i poziva mlade talente da se prijave.

Konkurs za četvrtu generaciju stipendista programa Stipendija prof. NJegoš B. Šolak otvoren je do 17. marta a zainteresovani se mogu prijaviti na sajtu sbbfondacija.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari