“Moramo stati na put taksistima”: Meštani Hajdukova zatražili oštriju kontrolu taksi prevoznika koji dovoze migrante u pogranični pojas 1Foto: J. Patarčić/Danas

Uprkos opsežnoj akciji koju je policija sprovela u utorak u šumskom pojasu Subotice, meštani Hajdukova poručili su gradonačelniku i načelniku Policijske uprave da se i dalje ne osećaju bezbedno, a kao jedan od razloga naveli su taksiste koji svakodnevno dovoze migrante u šumu, zbog čega su zatražili njihovu oštriju kontrolu.

Kako je rekao Rudolf Ševenj, stanovnik Hajdukova koji je inače i odbornik Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini grada Subotice, policijska akcija koja je sprovedena u utorak je za svaku pohvalu, ali su se već tog dana migranti vraćali u velikom broju.

“Sada ispada da su nam najveći neprijatelji taksisti. Došli smo u situaciju da dnevno 30-40 taksista dolazi kod nas, uglavnom somborskih registracija, i ne dolaze glavnim putem nego auto-putem i tamo već imaju svoje punktove”, rekao je Ševenj, objašnjavajući da se jedan od punktova nalazi mestu gde se dogodila i prošlonedeljna pucnjava.

“Jednostavno, moramo stati na put taksistima. Verujte da svakodnevno pričam sa ljudima i oni isto kažu. Bojim se da za određeno vreme ne bude takvih stvari koje ne bih želeo i ja se bojim toga“, dodao je on.

“Moramo stati na put taksistima”: Meštani Hajdukova zatražili oštriju kontrolu taksi prevoznika koji dovoze migrante u pogranični pojas 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Da je u pravu, potvrdio je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, koji je rekao da se upravo zbog problema sa taksistima svako veče vozi gradom i da vrlo često uočava ima više taksi vozila somborskih registracija, nego subotičkih.

“To sam i rekao načelniku Policijske uprave i on je toga svestan. Nažalost, ne možemo sve da pokrijemo, jer oni u sadejstvu idu preko njiva, idu van puta i ulaze na našu teritoriju. Načelnik Policijske uprave sa svojim operativcima postavlja punktove, a oni ih zaobilaze kao da imaju informaciju gde stoje”, kazao je Bakić.

Prema rečima načelnika Policijske uprave Subotica Igora Velimirovića, taksisti se zaustavljaju i kontrolišu, a takođe je pokrenuta i integrisana aktivnost sa inspekcijom, ali da nije sve u nadležnosti policije.

“U Republici Srbiji, kada se steknu osnovi sumnje da je bilo ko od taksista izvršio krivično delo krijumčarenje ljudi, on se procesuira u predistražnom, a kasnije u krivičnom postupku. Nijedan zakon koji je na snazi ne propisuje obavezu bilo kog lica koje se bavi prevozom, bilo da je taksi, autobuski ili bilo koji drugi prevoz putnika, da se označi, proverava identitet i legitimiše lice koje prevozi. On plati kartu i legalan je putnik. Mi jako puno energije trošimo da bismo dokazali takvo krivično delo”, objasnio je Velimirović, dodajući da je za kvalifikaciju ovog krivičnog dela nadležan isključivo javni tužilac.

“Mi smo sinoć 15 taksi vozila iz Sombora zaustavili i svi ti migranti su dislocirani, sprečen je njihov ulazak u šumu i dislocirani su u prihvatni centar”, dodao je.

“Moramo stati na put taksistima”: Meštani Hajdukova zatražili oštriju kontrolu taksi prevoznika koji dovoze migrante u pogranični pojas 3
Foto. J. Patarčić/Danas

Prisutnima se obratio i meštanin Palića Goran Batinica koji je kazao da se njegovo imanje na kojem se bavi pčelarstvom nalazi tik uz šumu i da ne samo on, nego i njegove komšije, godinama imaju veliku materijalnu štetu zbog upada migranata na posed.

“Sad kad ste ovu akciju imali, prethodnu noć mi je ponovo provaljeno u objekat i ponovo isečena ograda. Samo da vam kažem, moja ograda u proseku dva do tri puta nedeljno bude rušena, na kući prozor razbijen ciglom ili razvaljena vrata jednom nedeljno i tako unazad bar tri-četiri godine”, rekao je Batinica.

On je kazao da ono što ume da popravi, većinom samostalno sanira, ali da ništa od toga nije besplatno i da se zbog toga više puta obraćao i tražio pomoć policije i drugih nadležnih organa, ali da ovaj problem još uvek ne prestaje.

“Ne znam da li ste vi u kući ili stanu, ali dozvolite mi samo jednom nedeljno, ne više, da razbijem vaš prozor ciglom i tako tri godine. Verovatno biste bili iznervirani”, rekao je gradonačelniku meštanin Goran Batinica.

“Moramo stati na put taksistima”: Meštani Hajdukova zatražili oštriju kontrolu taksi prevoznika koji dovoze migrante u pogranični pojas 4
Foto. J. Patarčić/Danas

Meštani Hajdukova su na zboru istakli i da se uprkos pojačanom prisustvu policije i akcijama koje sprovode i dalje ne osećaju bezbedno, te su osim oštrije kontrole i zaustavljanja taksi vozila, zatražili i uspostavljanje kontrole uz granični pojas, da se šuma potpuno, kako su rekli, “očisti” od migranata i da se uhvate krijumčarske grupe.

“Morate još jednu stvar da razumete. Svaki radikalan potez jedne strane, povlači radikalan potez druge strane. Delovanjem policijskih snaga, ako se prekorači ovlašćenje i budu brutalna, može da nam se obije o glavu”, predočio je gradonačelnik Bakić.

“Dobro znate da postoje militantne islamističke grupe i ako nam stave državu na listu, onda ćemo imati mnogo većih posledica. Moramo i o tome da vodimo računa. Jedna takva akcija koja se uradila bez ispaljenog metka, 300 i nešto migranata je otkriveno, imali su određeni broj oružja, što pokazuje zaplena. Bez ispaljenog metka, bez vatrenog obračuna, verujte mi, to je jako bilo dobro osmišljeno i zato vas molim, imajte strpljenja i verujte u državu i njene organe”, poručio je okupljenim građanima Stevan Bakić.

Šta je policija uradila tokom prethodnog meseca

Načelnik Policijske uprave Subotica Igor Velimirović je na zboru u Hajdukovu predočio građanima i šta je sve policija uradila tokom prethodnog meseca po pitanju suzbijanja iregularnih migracija.

Najpre sve osvrnuo na akciju koja je sprovedena u utorak, kada je na području Subotičke peščare otkriveno oko 300 iregularnih migranata, od kojih je 240 premešteno u druge prihvatne centre u Srbiji, a pronađeno 13 komada oružja, 9 automatskih pušaka, tri pištolja i karabin.

“U vezi sa tim oružjem, 13 lica za koja postoji osnov sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja su uhapšeni i u tom momentu im je određeno zadržavanje od 48 časova i oni su u četvrtak odvedeni kod javnog tužioca i određen im je pritvor do 30 dana. Prekršajno je procesuirano 27 lica, od toga za četiri lica su izrečene kazne zatvora, dok su ostali dobili novčane kazne i izrečene su im mere otkaza boravka. Za ukupno 40 lica je doneto rešenje o smeštanju u prihvatlište za strance”, rekao je Velimirović, dodajući i da je u četvrtak u novoj akciji policije iz Subotice premešteno ukupno 66 iregularnih migranata u druge prihvatne centre.

On je dodao i da su tokom jula planski sprovedene još tri akcije, tokom kojih je iz Subotice u prihvatne centre premešteno ukupno 1.689 iregularnih migranata, dok je za prvih šest meseci ove godine oko 1.600 migranata dislocirano u druge prihvatne centre.

Naveo je i da je policija sa inspekcijskim službama i odeljenjem za vanredne situacije obavila nadzor u tri objekta za koje se sumnjalo da se u njima smeštaju iregularni migranti i da je jedan od njih zbog utvrđenih nepravilnosti privremeno zatvoren.

“Prekršajno je procesuirano 17 iregularnih migranata, od kojih su za devet lica izrečene zatvorske kazne i izrečeno je osam novčanih kazni. Za 86 lica je doneto rešenje za vraćanje sa rokom – dobrovoljni povratak, a za 10 lica je izrečeno rešenje za vraćanje sa zabranom ulaska u Srbiju“, kazao je Velimirović.

Istakao je i da je policija proveravala privatne stanove i kuće za koje se sumnjalo da se u njima smeštaju iregularni migranti, zbog čega se dve osobe trenutno nalaze u pritvoru, kao i da je bilo nekoliko slučajeva u kojima su migranti izvršili krivična dela, pretežno u oblasti imovine, od kojih se jedan nalazi u pritvoru, dok su u drugom slučaju dva iregularna migranta koja su izvršila više krivičnih dela, uhvaćena na delu i oni se takođe nalaze u pritvoru.

Velimirović je poručio da će policija nastaviti sa ovakvim akcijama i da im je svaka informacija od građana dobrodošla, kao i da će se truditi da odgovore na sve pozive i da će biti tu da zaštite bezbednost svih građana.

“Voleo bih da mogu da predvidim kada će migrantska kriza da se zaustavi. Nažalost, to ne mogu da predvidim, ovo je globalni problema, ali dokle god se na ovom prostoru budemo suočavali sa tim, mi ćemo se boriti”, poručio je Igor Velimirović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari