Analitičari globalnih prilika već su po formiranju bečkog dijaloga o Siriji većinom izrazili duboku sumnju da se sirijski problem može rešiti u tako velikom, javnom formatu razgovora i dali su prednost uobičajenim dogovorima glavnih globalnih igrača, a bez prisustva javnosti. I, izgleda, da se dešava – prve pukotine među SAD i Rusijom, kao nosiocima bečkih pregovora o Siriji izbile su na videlo.

Rusko ministarstvo inostranih poslova juče je oštro demantovalo vesti o postojanju ruskog dokumenta od osam tačaka za razrešenje sirijske krize i protestovalo zbog jednostrane odluke SAD da bez konsultacije sa Rusijom oformi radne grupe koje će unapred razmatrati pojedine sirijske teme. Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je informaciju Rojtersa o ruskom planu u osam tačaka „žonglerstvom“ i „informacionim podmetanjem“ za koje „ne sumnjam da je ranije režirano“.

Zaharova je rekla da Rusija zaista obavlja konsultacije sa svojim partnerima, ali da nema govora o nekom formalizovanom dokumentu i da Moskva ostaje pri stavu da o sudbini Sirije moraju odlučiti sami Sirijci i da je protiv pokušaja nametanja „bilo kakvih gotovih rešenja spolja“. I ruski mediji su objavili vest Rojtersa o postojanju ruskog dokumenta od osam tačaka kojim je predviđeno da posebna komisija u narednih 18 meseci obavi ustavne promene u Siriji, a onda da se održe predsednički izbori. Nije precizirano da li će na njima biti dopušteno učešće sadašnjeg sirijskog predsednika Bašara Asada.

Kako se može pretpostaviti da su SAD na „podmetnuti“ ruski plan brže-bolje, kako je rekla Zaharova, odgovorile formiranjem radnih grupa za raspravljanje sirijskih tema dva dana pred treću rundu bečkih razgovora o Siriji (subota, 14. novembar), portparolka MIP Rusije je saopštila da su te radne grupe formirane bez konsultacija sa Rusijom i da je o njihovom formiranju Rusija dobila informaciju elektronskom poštom od američke ambasade u Moskvi.

„U tome se javno demonstrira pokušaj da se učesnici procesa smirivanja u Siriji dele na vodeće i one na začelju, mi takva pravila igre ne možemo prihvatiti“, rekla je Zaharova i dodala da Rusija ništa ne zna o karakteru tih radnih grupa, vremenu i mestu njihovog zasedanja niti o nivou predstavljanja u njima.

U bečkim pregovorima o prekidu građanskog rata i političkim promenama u Siriji učestvuje 17 država, komesarka za spoljne poslove EU Frederika Mogerini i izaslanik UN Stefano de Mistura. U pregovorima nema Sirijaca – ni predstavnika vlasti ni opozicije. Sutra bi učesnici bečkog sastanka trebalo da se usaglase koje sirijske opozicione grupe su za njih prihvatljive kao sagovornici o budućnosti te zemlje, a koje smatraju terorističkim.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari