Šef poljske diplomatije Gžegož Shetina odbio je juče da komentariše proterivanje četvorice poljskih diplomata iz Rusije i kazao je samo da je to recipročni odgovor Moskve kojim je stvar završena. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je juče kratko da su iz poljske ambasade u Moskvi proterane diplomate zbog aktivnosti nespojivih sa diplomatskim statusom, što je formulacija koja se u diplomatiji koristi povodom špijunskih afera.

„Postoji nešto kao simetrični odgovor u takvim pitanjima i time ih zatvaramo. Ta ruska odluka završava tu stvar. Ukoliko budu preduzeti neki dalji koraci s tim u vezi obavestićemo vas“, kazao je juče kratko u Briselu šef poljske diplomatije Gžegož Shetina.

Rusija je poslala u petak notu u kojoj je obavestila da su četvorica poljskih diplomata iz ambasade u Moskvi nepoželjne osobe i dala im je rok od 48 sati da napuste Rusiju, saznala je juče iz nezvaničnih izvora poljska televizija TVN24, prenela je Beta. Poljska je prethodno povodom velike špijunske afere, kada je pre mesec dana uhapšen visoki poljski oficir i jedan civil pravnik sa dvojnim, ruskim i poljskim državljanstvom zbog špijuniranja u korist Rusije, proterala četvoricu ruskih diplomata iz Vojnog predstavništva pri ambasadi u Varšavi.

Zbog navodnih aktivnosti nespojivih sa statusom stranog dopisnika i akreditacija i dozvola boravka, povučena je akreditacija i jednom dugogodišnjem dopisniku ruskih medija iz Srednje Evrope, nastanjenom u Varšavi, koji je uz isto obrazloženje ostao 2006. godine bez dopisničke akreditacije u Češkoj.

Predsednik Sejma poljskog parlamenta, bivši šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski izjavio je tada da Varšava računa s tim da ako ona protera diplomate za koje podozreva da su deo ruske obaveštajne mreže u Poljskoj da će i Moskva uzvratiti proterivanjem poljskih diplomata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari