Na reagovanje ruskog Ministarstva inostranih poslova zbog hapšenja finansijskog direktora Kombinata aluminijuma u Podgorici (KAP) Dmitrija Potrubača, u Crnoj Gori još nema zvaničnog objašnjenja i odgovora.


Ruski MIP je zbog hapšenja Potrubača, koga je crnogorska policija ove sedmice presrela na granici sa Srbijom kontaktirala crnogorskog ambasadora u Moskvi Zorana Jocovića. Moskva je, kako je saopšteno, izrazila „ozbiljnu zabrinutost“ zbog hapšenja Potrubača.

U Crnoj Gori se sumnja se da je Potrubač finansijski oštetio KAP i on se nalazi u pritvoru u Spužu. Reagovanje ruskog MIP, potvrdilo je ranije tvrdnje analitičara, da je u vlasništvo i način upravljanja KAP-om, „ruski faktor“ umešan i politički, a ne samo činjenicom da je suvlasnik te fabrike ruska En plus grupa, odnosno, njena ćerka, Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC), na čijem je čelu Oleg Deripaska.

Mediji, neki domaći, ali i strani, ranije su više puta isticali da Rusi ne ulaze u crnogorsku ekonomiju samo iz interesa profita, ili da im to nije primarno, već da je u pitanju „igra“ u vezi sa nastojanjem Crne Gore da se priključi NATO. Ruski zvaničnici nikad nisu osporili tu potrebu i pravo Crne Gore, ali su zato pojedinci iz važnih državnih institucija poručivali da Rusiji ne odgovara širenje NATO na južni deo Jadrana.

S druge strane, crnogorska javnost je više puta bila u prilici da čuje ocene i poruke, u ime SAD, da se ne gleda blagonaklono na prisustvo Rusa u tolikom obimu u Crnoj Gori, u ekonomiji, konkretno u KAP-u, a više kroz kupovinu nekretnina od strane državljana Rusije. I crnogorski političari su podeljeni u ocenama o ponašanju Rusa kao investitora u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari