Most koji povezuje Bačku Palanku i Ilok oštećen od udara broda, uskoro se očekuje sanacija 1Foto: BAP vesti

Most koji povezuje Bačku Palanku i Ilok u Hrvatskoj, od udara broda pretrpeo je oštećenja koja će morati biti sanirana, kažu za Danas iz Hrvatskih cesta.

Rokove za projektovanje sanacije i izvođenje popravke u ovom trenutku ne mogu da preciziraju.

Verovatno će kako dodaju, posao biti podeljen između Hrvatskih cesta s jedne i Puteva Srbije s druge strane, a sve u zavisnosti od dogovora resornih ministarstava dve države.

– Pregledom su uočena oštećenja koja utiču na nosivost i upotrebljivost mosta. Zaključak stručnjaka je da je potrebno što hitnije uraditi projekat sanacije sa pripadajućim istražnim radovima te sprovesti sanacijske radove – kažu iz Hrvatskih cesta.

Do početka radova preporučena ograničenja su – zabrana saobraćaja svim vozilima čija najveća dopuštena masa prelazi 24 tone, zabrana zaustavljanja odnosno zadržavanja vozila na mostu i ograničenje brzine do 30 kilometara na sat.

Nakon udara tegljača u stub mosta Ilok – Bačka Palanka, Putevi Srbije i Hrvatske ceste su sprovele specijalistički pregled mosta kako bi se utvrdila eventualna oštećenja od pomenutog udara, a koja bi mogla predstavljati opasnost po nosivost mosta.

U tu svrhu Hrvatske ceste su naručile specijalistički pregled dok su Putevi Srbije ustupile specijalno vozilo za pregled podgleda rasponske konstrukcije, takozvani barin.

Na osnovu navedenog, radnici firme Geoexpert-I.G.M. iz Zagreba sproveli su detaljni pregled tokom februara 2024. godine. On je obuhvatio sve elemente mosta na koje je udar broda imao direktni uticaj, kao i sve druge elemente mosta bitne za sigurnost i upotrebljivost.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari