Uzorkuje se voda kod potonule barže u Bačkoj Palanci: Nakon rezultata, tužilac će se izjasniti da li postoji krivično delo ili ne 1Foto: BAP vesti

U Bačkoj Palanci nakon udara broda u stub mosta koji deli ovo naselje sa susednim Ilokom u Hrvatskoj i potonuća barže koja je prenosila azotno đubrivo, obavlja se uzorkovanje vode na pet različitih mesta.

Svih šest članova posade ovog broda su dobro, a samo plovilo nalazi se u Luci u Bačkoj Palanci na čuvanju.

Kako kažu nadležni još nije potvrđeno da je u potonuloj barži koja je pod rumunskom zastavom iz Austrije trebalo da stigne u Smederevo bilo oko 1000 tona veštačkog đubriva. Tačna cifra otkriće se uskoro.

Nemački brod „Antonia“, koji je vukao baržu oko 00.40 sati udario je u noseći stub mosta.

„Barža se navodno otkačila i udarila u stub mosta. Na terenu su policija, tužilac, vatrogasci i sve potrebne inspekcije i službe. Nakon što se završi uzorkovanje vode tužilac će se izjasniti. Za sada se posada broda u Srbiji ne tereti niti za jedno krivično delo. Saobraćaj na mostu je zaustavljen, a granični prelaz između Srbije i Hrvatske je zatvoren“, rekli su nezvanično iz policije.

Iz Luke u Bačkoj Palanci gde se nalazi brod nisu bili raspoloženi za razgovor sa novinarima, samo su kratko saopštili da se neće oglašavati povodom ovog slučaja.

Kako nezvanično saznajemo, za vađenje barže trebalo bi da bude odgovorna Hrvatska jer se plovni put Dunava nalazi bliže obale ove zemlje.

Uzorkuje se voda kod potonule barže u Bačkoj Palanci: Nakon rezultata, tužilac će se izjasniti da li postoji krivično delo ili ne 2
Teren gde se uzorkuje voda u Bačkoj Palanci, foto: BAP vesti

Predsednik opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica obišao je sa saradnicima lokaciju na kojoj je rumunska barža koja je udarila u most između Bačke Palanke i Iloka.

Kako kaže u neprestanoj su komunikaciji s nadležnim ministarstvima, ako bude trebalo pomoći će koliko bude trebalo.

– Iako su ovakvi incidenti izvan nadležnosti lokalne samouprave, mi pomno pratimo situaciju, i spremni smo da ukoliko to bude neopohodno, i ukoliko ministarstva to zatraže, stavimo na raspolaganje svu mehanizaciju JKP “Komunalprojekt”, kako bi se što pre otklonile štetne posledice akcidenta i smanjili štetni uticaji na životnu sredinu – rekao je Šušnica.

Iz policije u Vukovarsko-sremskoj županiji izvestili su kako je do daljnjeg zatvoren granični prelaz Ilok-Bačka Palanka pa apeluju na građane koji nameravaju preći državnu granicu Hrvatske prema Srbiji da koriste alternativne granične prelaze.

Gradonačelnica Iloka Marina Budimir poručila je da će saobraćaj preko mosta biti obustavljen dok se ne utvrdi stepen oštećenja i stabilnost mosta.

„Verujem da je most stabilan, ali stručne službe moraju izaći na teren i utvrditi stabilnost, oštećenja se ne vide golim okom. Sve nadležne službe s hrvatske i srpske strane su na terenu. Mislim da je jako bitno da obe države situaciju shvate ozbiljno i da zajedničkim snagama pokušamo pomoći da se situacija što pre reši. Važno je da izbegnemo ekološku katastrofu. Vjerujem da još imamo vremena nešto učini da smanjimo njene razmere“, rekla je Budimir.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari