Šef lučke kapetanije: Barža potpuno potopljena, nebitno da li je đubrivo spakovano u džakove ili je bilo u rinfuzu 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Šef Lučke kapetanije u Novom Sadu Miroslav Činčurak rekao je danas za RTS da potopljena barža ne pravi smetnje u rečnom saobraćaju.

Brod „Antonia“ udario je noćas u noseći stub mosta na graničnom prelazu sa Hrvatskom, Bačka Palanka-Ilok. Barža na kojoj je bilo 1.000 tona azotnog đubriva i koju je vukao brod potuno je potonula.

„Barža koja je potopljena se nalazi na 1.296. kilometru, bliže srpskoj obali, odnosno levoj obali Dunava i ona ne predstavlja nikakvu smetnju za redovno obavljanje vodnog saobraćaja“, rekao je Činčurak.

On je naveo da se nesreća dogodila oko 23:30 i da je kapetan objasnio da su se oba motora ugasila zbog panjeva i rastinja koje je Dunav nosio sa sobom, dodavši da su se motori ugasili uzvodno od mosta.

Istakao je da će inspekcija utvrditi oštećenje na barži i da će proći vreme dok barža bude izvučena iz Dunava.

Činčurak je ocenio da ne predstavlja razliku da li je đubrivo koje se nalazilo na barži spakovano u džakove ili je bilo u rinfuzu, pošto je barža potpuno potapljena, a da će nadležni utvrditi posledice po okolinu.

Granični prelaz i sa srpske i sa hrvatske strane zatvoren je za saobraćaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari