Oglasilo se Ministarstvo zaštite životne sredine povodom nezgode na Dunavu i broda koji je prevozio veštačko đubrivo 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je danas da zajedno sa Agencijom za zaštitu životne sredine prati situaciju na reci Dunav kod Bačke Palanke gde je noćas, usled plovidbene nezgode, potonula barža nemačkog broda „Lola – 5“ koja je prevozila oko 1.000 tona veštačkog azotnog đubriva.

“U ovom momentu inspektori za vode nadležnog Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu utvrđuju pet lokaliteta na kojima će predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine uraditi uzorkovanje i određivanje svih fizičko-hemijskih parametara u cilju analize kvaliteta vode, kako bi se utvrdio uticaj nezgode na životnu sredinu”, navodi ministarstvo u saopštenju.

Ističu da je do nezgode na Dunavu došlo oko 00.40 sati, kada je nemački brod „Antonia“ koji je vukao natovarenu baržu „Lola – 5“, udario u stub mosta „25-Maj“ koji spaja granične prelaze Bačka Palanka-Ilok. Brod je, kako dodaju, udario u stub mosta na teritoriji plovnog puta reke Dunav u Republici Hrvatskoj, zbog čega su obaveštene i hrvatske nadležne službe.

Kako je preneo portal Index, Hrvatska je zatvorila granični prelaz Ilok. Most koji povezuje Bačku Palanku i Ilok nalazi se između dva granična prelaza.

„Apeliramo na građane koji namjeravaju prijeći državnu granicu da koriste alternativne granične prijelaze“, poručili su iz hrvatske policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari