Može li koncept "kreativnog sela" i "seoske idile" doneti promene opustelim banatskim selima? 1Foto: Fejsbuk

Za sve više praznih seoskih kuća u Banatu još uvek nema dovoljno novih stanara, iako se preko državnog projekta malo-malo kupuju kuće za porodice koje odluče da se na selo presele.

Ni popularan trend da se kupuju seoske kuće i pretvaraju u porodične vikendice još uvek nije dovoljno „zauzeo“ praznih kuća u Banatu, iako ima i vrlo kreativnih primera.

O ovoj temi, svesni depopulacije sela i neumoljivih statističkih podtaka da je između dva popisa stanovništva manje 16.000 stanovnika, autori Nacrta Plana razvoja Zrenjnaina za period 2023.-2030. godina govore u dokumentu, na čiji su sadžaj građani pozvani da daju mišljenje tokom javnog uvida.

Autori navode da je jedna od mogućnosti za revitalizaciju ruralnih područja, kroz zaštitu njegovih umetničkih i kulturnih izraza i vrednosti, zapravo primena koncepta takozvanih. „kreativnih sela“.

Kako objašnjavaju, afirmacija pomenutog koncepta posebno bi bila važna sa aspekta unapređenja opštih uslova poslovanja, te preduzetništva i samozapošljavanja unutar populacije mladih.

„Život i rad na selu nije i ne treba da bude isključivo primarna poljoprivredna proizvodnja. Nove delatnosti, iz domena kreativnih i kulturnih industrija zasnovane na privatnim inicijativama, preduzetništvu i talentima grupa i pojedinaca, treba da budu „dopuna“, ali i „magnet“ za profitabilnije delatnosti da se lociraju izvan „zagušenih“ i skupih urbanih centara. Život na selu trebalo bi da bude privilegija.

Građani Zrenjanina su pozvani da daju sugestije na Nacrt Plana razvoja Zrenjnaina za period 2023.-2030. godina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari