Lekar u privatnoj ordinaciji ne može da otvori bolovanje zbog kovida 1Gužve ispred kovi-ambulanti foto FoNet

Mnogi pacijenti sa simptomima kovida ne javljaju se lekarima, ako imaju blage simptome, a oni sa simptomima idu u private zdravstvene ustanove, gde kompletan pregled, uključujući laboratirijske nalaze košta 6.000 dinara, ali bolovalje se otvara u državnim ustanovama..

„Prvo sam išla privatno, videla da je pozitvan test pa sam onda išla u državnu. Sve su ovde uradili, stvarno sve, gužva jeste bila, provela sam nekoliko sati, ali dobro je, to je lakši oblik, dobro sam prošla“, kaže jedna pacijentkinja za Radio-televiziju Srbije.

Pregledi se kod privatnika zakazuju, uglavnom istog dana po prijavi kol centru.

„Ono što im mi inicijalno nudimo jeste pregled lekara opšte medicine i osnovne laboratorijske analize kao što su krvna slika i CRP. Na osnovu toga lekar će uraditi dalju evaluaciju pacijenta i na osnovu njegove kliničke slike i dobijenih rezultata, proceniti da li je pacijentu potrebna neka dalja dijagnostika“, kaže Jelena Tonić iz „Medigrupa“.

Pregled, krvna slika i antigenski test koštaju oko 6.000 dinara i za sada nema zakonskog osnova za refundaciju. U privatnim zdravstvenim ustanovama se mogu uraditi i ostale analize, osim pi-si-ar testa.

„Mi sprovodimo antigensko testiranje u našim mikrobiološkim laboratorijama i mi svakog dana dostavljamo Zavodu za javno zdravlje izveštaje o broju pozitivnih pacijenata sa njihovim podacima tako da pretpostavljam da oni dalje procesuiraju te podatke“, kaže Tonićeva.

Ipak, ne može se sve završti kod privatnika. Podaci o pozitivnom antigenskom testu neće ući u zeleni sertifikat, a i bolovanje može da otvori isključivo izabrani lekar iz doma zdravlja.

„Pacijenti kada donesu pozitivan antigenski test iz privatne ustanove, mi njima sa tim pozitivnim testom otvaramo bolovanje, znači mi možemo sa tim testom da unesemo dijagnozu, bitno je samo da donesu na uvid taj papir. Međutim ono što je problem, ti pacijenti ne mogu da dobiju zeleni sertifikat, znači taj antigenski test ako je rađen privatno neće biti u državnoj evidenciji“, kaže dr Stefan Tubin iz Doma zdravlja „Stari grad“.

Nedavno su skraćeni periodi obavezne izolacije, pa bolesni sada ne smeju na posao namanje 7 dana. Bolovanje može biti produženo u zavisnosti od simptoima i opšteg stanja pacijenta. Nove preporuke i za kontakte.

„Izolacija mora biti kućna, znači ti ljudi nisu radno sposobni, ne smeju napuštati kuću, oni koji rade moraju doći ovde da im se otvore mere izolacije, da se otvori bolovanje na izolaciju, ako ne dobiju nikakve siptome u tih pet dana mogu se javiti svom izabranom lekaru da im se zatvori to bolovanje pod izolacijom“, kaže dr Tubin.

Inače, u kovid ambulanti DZ Stari grad samo za jedna sat pregleda se oko 30 pacijenata.

U jednoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi dnevno bude oko 500 sugrađana sa simptomima kovida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari