Novi Klinicki centar u NisuUKC Niš: Foto Beta/Saša Đorđević

Posle pune dve godine, koliko Univerzitetskim kliničkim centrom Niš upravlja krnji Upravni odbor, jer su resorno Ministarstvo i Vlada “zaboravili” da imenuju dva uredno predložena člana iz reda zaposlenih, UKC je predložio dva nova kandidata, među kojima više nema dr Dragana Milića, direktora Klinike za kardiohirurgiju, inače kritičara organizacije rada i drugih propusta u toj ustanovi, posebno u vreme kovid pandemije, saznaje Danas.

Prema našim izvorima, vršilac dužnosti direktora UKC dr Zoran Perišić, koji je i funkcioner SNS-a, kazao je na sednici Stručnog saveta te ustanove, nadležnog za predlaganje kandidata za članstvo u UO, da je „dobio mišljenje“ Agencije za sprečavanje korupcije da bi Milić, ukoliko bi bio izabran, bio u sukobu interesa jer predstavlja sa njim povezano lice, odnosno njegov je kum.

On Savetu nije dostavio mišljenje Agencije, koje je, kazao je, zatražio u avgustu prošle godine, već je “pročitao nekoliko rečenica iz njega”.

Iz Ministarstva zdravlja su početkom ove godine kratko saopštili da predlog Stručnog saveta UKC da dr Milić i dr Milan Lazarević budu članovi UO iz reda zaposlenih, koji mu je inače prosleđen još u decembru 2020, uz zakonom propisanu podršku reprezentativnih sindikata ustanove, “više ne važi” i da je potrebno da se “pošalje novi”.

Upravni odbor ovog UKC funkcioniše u krnjem sastavu od januara 2021, kada je Vlada imenovala tri eksterna člana, od kojih nijedan nije iz Niša, ali ne i dva iz reda zaposlenih, pošto joj Ministarstvo nije prosledilo predlog Stručnog saveta.

Može stranački funkcioner, ne može kumstvo: Ko rukovodi, a ko upravlja Kliničkim centrom Niš? 1
Dr Zoran Perišić: Foto Z. Miladinović/ Danas

Dr Milić kaže za Danas da činjenica da UO UKC Niš posle više od dve godine nema u svom sastavu nijednog Nišliju govori sama za sebe i nije joj potreban komentar.

Problemi u ustanovi se gomilaju, situacija se komplikuje, a upravni organ u pravom kapacitetu za sve to vreme ne postoji, dodaje.

“Lično pozdravljam odluku da se poštuju Zakon o sprečavanju korupcije i odluke Agencije, pa se sa tim u vezi nadam da će se poštovati i Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji u članovima 115 i 117. navodi da v. d. status direktora zdravstvene ustanove ne može da traje duže od šest meseci, kao i da direktor ili v. d. direktora ovakve ustanove ne mogu da budu u organima političke stranke, jer je to, koliko razumem, direktan sukob interesa, na koji bi Agencija, takođe, trebalo da pruži odgovor”, kaže on.

Dr Perišića je Vlada Srbije imenovala za v. d. direktora niškog UKC pre više od dve godine, u novembru 2020.

On je tada, po dostupnim informacijama, bio član Predsedništva SNS-a, a sada je član Glavnog odbora te stranke. Od 2011. god 2015. godine bio je i predsednik Gradskog odbora SNS-a.

Prema našim izvorima, Stručni savet je najpre, krajem prošle sedmice, odlučio da kandidati za članove UO iz reda zaposlenih budu dr Vesna Nikolov, direktorka Klinike za neurohirurgiju i dr Vladan Ćosić, pomoćnik direktora UKC, ali je dr Ćosić “podneo ostavku na kandidaturu” za manje od 24 časa.

Početkom ove sedmice Stručni savet je umesto dr Ćosića ipak izabrao dr Lazarevića, koji je bio Milićev predlog na prethodnoj sednici, ali nije prošao.

Može stranački funkcioner, ne može kumstvo: Ko rukovodi, a ko upravlja Kliničkim centrom Niš? 2
Dr Dragan Milić: Foto privatna arhiva

Savet je odlučivao o novim kandidatima nakon što je pomoćnik ministra zdravlja Jugoslav Kelečević kazao da je neophodan novi predlog i mišljenje reprezentativnih sindikata jer je od prethodnog prošlo više od dve godine, pa “postoji mogućnost da su nastale neke promene”.

On je rekao da predlog da dr Milić i dr Lazarević budu članovi UO “nije odbijen, nego nije dat nalog od strane kabineta da se realizuje”, ne precizirajući razloge.

Po Statutu UKC Niš, UO je organ upravljanja sa velikom nadležnošću.

On između ostalog donosi ključne akte UKC, program rada i razvoja, plan investicija, plan nabavke medicinske i druge opreme, kao i odluke o kreditima u vezi sa tekućim poslovanjem. Takođe, odlučuje o poslovanju UKC, korišćenju sredstava ustanove, izgradnji i adaptaciji njenih objekata i otpisu zastarelih i nenaplaćenih potraživanja, a raspisuje i konkurs za izbor direktora.

Niški UKC je najveća zdravstvena ustanova južno od Beograda i pokriva teritoriju sa 2,5 miliona stanovnika.

Ćute Ministarstvo, Agencija, dr Perišić…

Ministarstvo zdravlja i v.d. direktora UKC dr Perišić nisu odgovorili na niz pitanja Danasa, poslatih u više navrata, a vezanih za krnji sastav UO ustanove, kao i imenovanje Perišića i njegov v. d. status koji mogu biti zakonski sporni.

Ministarstvo nije odgovorilo na naša pitanja o “stranačkim” direktorima zdravstvenih ustanova ni po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zbog čega smo podneli žalbu Povereniku.

Na pitanja u vezi sa sukobom interesa dr Milića zbog kumovske povezanosti sa Perišićem danas nije odgovorila ni Agencija za sprečavanje korupcije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari