Ombudsman treba da interveniše zbog krnjeg UO Kliničkog centra Niš 1BETAPHOTO/SASA ĐORĐEVIĆ/DS)

Na čelu Univerzitetskog kliničkog centra Niš, jedne od najvećih zdravstvenih ustanova u Srbiji, već deset meseci je krnji Upravni odbor, sa samo tri od ukupno pet obaveznih članova, a od sredine prošlog meseca je i taj broj pod sumnjom jer je član UO Slobodan Milisavljević, inače direktor kragujevačkog UKC, podneo ostavku, saznaje Danas.

Vlada Srbije, pritom, još uvek nije imenovala dva člana UO UKC Niš iz reda zaposlenih, nakon što su joj još u februaru ove godine predloženi kandidati koji su javno kritikovali rad te ustanove tokom kovid epidemije. Niški UKC može operativno da funkciniše i bez validnog UO, ali je taj organ upravljanja ključan za donošenje svih značajnih odluka.

Prema aktuelnom Statutu niškog UKC, Upravni odbor ima pet članova, od kojih tri predlaže Vlada, a dva Stručni savet UKC iz redova zaposlenih. Vlada je u januaru ove godine imenovala tri eksterna člana UO- dva iz Beograda i Milisavljevića iz Kragujevca, ali ne i dvojicu iz redova zaposlenih, iako joj je Stručni savet pre devet meseci dostavio imena tri kandidata, koje su podržali i svi reprezentativni sindikati.

– Podneo sam ostavku na članstvo u Upravnom odboru UKC Niš na prošlom sastanku tog odbora zato što sam neposredno pre toga, krajem septembra ove godine, imenovan za direktora UKC Kragujevac. Pre toga sam funkciju člana UO UKC Niš, na koju sam imenovan kao „lekar“, obavljao volonterski, odnosno za nju nisam primao nikakvu novčanu naknadu- kaže za naš list doskorašnji član Upravnog odbora Milisavljević.

Njegovo, kao i imenovanje Ivane Milošević, sa Klinike za infektivne i tropske bolesti KC Srbije, i Vladislava Vukomanovića, sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“, izazvale su negativna reagovanja dela zaposlenih u niškom UKC. Oni su, uglavnom na društvenim mrežama, izražavali sumnju da lekari iz drugih delova Srbije bolje znaju situaciju u niškom UKC.

– Novoimenovni članovi UO KC Niš su ugledne kolege i profesionalci koji svakako zaslužuju poštovanje, ali ono što meni nije jasno je kako to da su sva tri novoimenovana člana osobe koje žive i rade van Niša (dva iz Beograda i jedan iz Kragujevca). Zar Niš nema svoje kvalitetne i dobre ljude koji bi mogli da ponesu odgovornost da budu članovi UO KC Niš, najvećoj i najznačajnijoj zdravstvenoj ustanovi na jugu Srbije- naveo je tada na svom fejsbuku direktor niške Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić.

Milić je, inače, jedan od kandidata za članove UO niškog UKC iz redova zaposlenih, na koje se Vlada oglušila. Stručni savet UKC predložio je još i Bojana Jovanovića, opšteg hirurga i direktora Centra za minimalno-invazivnu hirurgiju, i Milana Lazarevića, pomoćnika direktora UKC za transfizijsku medicinu i laboratorijsku dijagnostiku. Jovanović i Milić su povremeno kritikovali neke od rukovodilaca UKC, organizaciju rada i propuste u borbi protiv epidemije kovida 19, zbog čega je Niš jedan od gradova koji je “najgore prošao”.

– Najveći broj obolelih, najveći broj umrlih, razne spekulacije i glasine o prikrivanju grešaka u lečenju i broju umrlih bude sumnju javnosti u organizacione sposobnosti vodećih ljudi niškog zdravstva. Zar je moguće da univerzitetski grad koji ima najmoderniju zdravstvenu ustanovu na Balkanu, ne može da ima kvalitetan odgovor na epidemiju, nego je potrebna pomoć iz prestonice? Kako je moguće da se dozvoli ulazak virusa u srce zdravstvenog sistema? Mnogo pitanja, a nigde odgovora… – napisao je Jovanović u maju prošle godine.

Prema nezvaničnim informacijama, Vlada još formalno nije razrešila Milisavljevića i imenovala člana UO koji će ga “zameniti”. Ona, takođe, još uvek nije imenovala ni članove UO iz redova zaposlenih.

– Zbog situacije da ustanova kao što je UKC Niš nema legalan i legitiman UO, a odnedavno ima problem i sa kvorumom pri odlučivanju, morao bi da reaguje Zaštitnik građana. Izuzetno je važno da se u ovom slučaju uspostavi vladavina prava i obezbedi zakonito funkcionisanje ustanove, odnosno da Vlada obezbedi hitnu popunu UO- kaže za naš list advokat Boško Ristić, koji je i nekadašnji predsednik UO UKC Niš.

Ristić precizora da UO UKC upravlja i kontroliše rad ustanove, a takođe odlučuje u drugom stepenu. Zbog krnjeg sastava, u kojem su samo dva funkcionalna člana od ukupno pet, njegov rad je blokiran, što je generalni problem, a može biti posebna poteškoća u vreme epidemije i rada u kovid režimu.

Ministarstvo zdravlja nije odgovorilo na pitanja Danasa kada će imenovati trećeg eksternog člana UO UKC Niš, nakon ostavke Milisavljevića, te dva člana UO iz redova zaposlenih, kao i zašto nijedan od imenovanih eksternih članova UO nije iz Niša. Na skoro istovetna pitanja u vezi sa polovičnim sastavom UO nije odgovorio ni direktor UKC Zoran Perišić. On je javnosti uskratio odgovor i na pitanje da li manjkavi sastav UO utiče na funkcionisanje UKC i na koji način.

Velike nadležnosti UO

Prema Statutu UKC Niš, UO je organ upravljanja tom ustanovom, sa velikom nadlenošću. On između ostalog donosi ključne akte UKC, odlučuje o njegovom poslovanju, donosi program rada i razvoja, odlučuje o korišćenju sredstava UKC, donosi plan investicija, raspisuje konkurs za izbor direktora UKC, donodi odluke o kreditima u vezi sa tekućim poslovanjem, donosi plan nabavke medicinske i druge opreme, odlučuje o otpisu zastarelih i nenaplaćenih potraživanja, odlučuje o izgradni i adaptaciji svojih objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari