Na triler završnice prvenstava odbojkaši Novog Pazara kao da su se pretplatili. Osim protivnika i mesta odigravanja sutrašnje utakmice ništa se nije izmenilo u odnosu na prošlu godinu. Utakmica svih utakmica između Inđije i Novog Pazara (subota 19 h ) odlučuje koji od dva tima će od naredne sezone igrati u Superligi.

Oba tima su pobedila svoje protivnike u pretposlednjem kolu Prve lige. Inđija je pobedila Dunav Volej u Novom Sadu 3:0 ( 25:19, 25:19, 25:19 ), a Novi Pazar kao domaćin Smederevo, takođe 3:0 ( 25:18, 25:19, 25:16 ).

Prvi napad na elitu Novopazaraca aprila 2013. godine završen je neuspešno. Tada je u Novom Pazaru slavilo Jedinstvo iz Stare Pazove, da bi Zatrić i drugovi potom propustili i drugu priliku izgubivši sva tri baraž meča od Spartaka iz Subotice. Dogodili li se da Inđija sutrašnji meč dobije rezultatom 3:0 ili 3:1 otići će u elitu, svaka pobeda Novog Pazara, ali i pobeda Inđije od 3:2 u Superligu vodi Novi Pazar.

Kao i prošle godine, u slučaju poraza u Inđiji, Novi Pazar bi kao drugoplasirana ekipa u Prvoj ligi imao još najmanje tri baraž utakmice za popunu Superlige. Zanimljivo i ove godine prepreka je ista, subotički Spartak. Osim dobro komponovanog tima jak adut Novog Pazara u meču sa Inđijom mogao bi da bude 47- godišnji trener Branko Kovačević, koji od januara vodi ekipu. U njegovoj odbojkaškoj biografiji najznačajniji podatak je onaj da je on već punih pet godina prvi pomoćnik selektoru ženske odbojkaške reprezentacije Srbije Zoranu Terziću. Sa državnim timom Srbije Kovačević ima i zlatnu medalju osvojenu na šampionatu Evrope 2011. godine.

  • Na koji način će Novi Pazar ući u sutrašnju utakmicu?

– Kao i u svaku drugu, hladne glave i velikog srca. Mislim da možemo da pobedimo Inđiju.

  • I da nije bilo nedavne pobede Kosovske Mitrovice nad Inđijom sutra bi se u međusobnom duelu odlučivalo koja od ove dve ekipe će od naredne sezone igrati u našoj odbojkaškoj eliti. Olakšavajuća okolnost posle pobede Mitrovčana je što će osim trijumfa u sutrašnjem meču Novom Pazaru odgovarati i minimalan poraz ( 3:2 u setovima )?

– To jeste povoljna okolnost. Još važnije je što imamo veliki izbor kvalitetnih igrača na svim pozicijama. Mislim da je to je naša najveća prednost u odnosu na Inđiju.

  • Da li ste odgledali snimak prve utakmice dva tima (ekipu Novog Pazara tada je vodio trener Saša Stefanović) u kojem je zimus Inđija pobedila 3:1 u Novom Pazaru?

– Jesam i to više puta. I ne samo taj meč, ispratio sam i utakmice Inđije u Kosovskoj Mitrovici, kao i u Pančevu protiv Borca. Prva utakmica između Pazara i Inđije bila je više nego odlična, o čemu govori i podatak da su svi setovi završeni tesnim rezultatima. Dopalo mi se kako je Novi Pazar odigrao tu utakmicu, nažalost, ni to nije bilo dovoljno da se pobedi Inđija, koja je te večeri pružila najbolju igru u ovoj sezoni. Ne kažem da naš protivnik takav nastup ne može da ponovi, ali da će to biti jednostavno – neće. Novi Pazar je utakmicu izgubio samo zato što je kod igrača stvoren ogroman pritisak zbog prednosti domaćeg terena. Često u sportu prevelika očekivanja za posledicu imaju negativan rezultat. Sutra nismo domaćini i samim tim tenzija će biti mnogo manja.

  • Postoji li mogućnost da pojedinac koji bude imao svoj dan odluči utakmicu?

    – Samo požrtvovanom i kolektivnom igrom u ovakvim mečevima se dolazi do krajnjeg cilja. Ukoliko neko baš odskoči, a ni to nije nemoguće, još bolje za nas. Što se tiče našeg protivnika njih kroz pobednički niz u drugom delu prvenstva vodi vrsni korektor Uglješa Pešut. Njega nije lako zaustaviti, ali probaćemo da ga opteretimo servisom i verujem da ćemo uspeti da ga izbacimo iz uobičajenog poenterskog ritma.

  • Radili ste i još uvek radite i u muškoj i u ženskoj odbojci. Koliko je za jednog trenera dobro da pravi takve izlete obzirom na razlike između ove ,,dve odbojke“?

    – Sistem rada u muškoj i ženskoj odbojci je sličan. Čak je i poželjno raditi sa oba pola. Imate izvanredan primer za ovo što kažem u jednom od najboljih odbojkaških trenera sveta Brazilcu Bernardu Rezendeu. On tokom godine isključivo vodi ženske timove, a jedino je u vreme letnjih meseci angažovan u radu sa muškarcima. I pored toga mislim da ne postoji nešto što u svetu odbojke nije osvojio, kako sa muškom, tako i ženskom reprezentacijom Brazila.

  • Da li je tačno da je na indirektan način vašem dolasku u Novi Pazar posredovao selektor muške reprezentacije Srbije Igor Kolaković?

– Da, prvo su njega kontaktirali neki njegovi poznanici iz Novog Pazara. On im je preporučio mene i do dogovora je došlo bukvalno posle jednog minuta telefonskog razgovora. Sredina mi nije nepoznata, od ranije sam poznavao sportskog direktora kluba Enesa Hadžibegovića i člana uprave Jakupa Zatrića, kao i odbojkaše Hamzu Zatrića i Kemala Šećeragića. Između ostalog i to je bitan razlog što nisam imao nikakvih problema sa privikavanjem na klub i grad. Jedini problem, ali ne Novog Pazara nego svih klubova u ovoj ligi, je što igrači nisu sto odsto posvećeni odbojci. Većina njih je prosto prinuđena da zarađuje za život radeći i neke druge poslove.

  • U slučaju da sutra izborite ulazak u Superligu da li Novi Pazar sa ovim timom može da bude konkurentan našim najboljim klubovima, i da li postoji opasnost da doživi sudbinu Jedinstva iz Stare Pazove, koje se posle samo godinu dana igranja u eliti vraća u Prvu ligu?

– Politika kluba je da gro ekipe čine odbojkaši iz Novog Pazara. Tu ima kvaliteta i sigurno da sličnosti između Jedinstva i Novog Pazara nema ni po jednom osnovu. Pre svega, Novi Pazar je mnogo bolje organizovan klub, uz to finansijski dobro stoji, s tim što postoje uveravanja vodećih struktura da bi se ulaskom u Superligu čitava klupska konstrukcija podigla na još veći nivo.

  • U slučaju da omanete u sutrašnjem meču pred vama je još jedna šansa za prolaz u ligu koju čini deset najboljih klubova u Srbiji, baraž dueli sa Spartakom iz Subotice?

– O tome trenutno niko u klubu ne razmišlja.

Rad u Crvenoj zvezdi

Branko Kovačević dugo je bio deo OK Crvena zvezda. „Čini me ponosnim što sam pre nego su postali reprezentativci radio sa Bojanom Janjićem, Markom Samardžićem, Novakom Bjelicom, što sam u tom klubu upoznao svog prijatelja, danas i kuma Zorana Terzića“, ističe Kovačević. Posle Crvene zvezde Branko Kovačević je sa Zoranom Terzićem osim u reprezentaciji sarađivao i u rumunskim klubovima Galaciju i Dinamu iz Bukurešta, kao i u italijanskoj Peruđi.

Sa Terzićem vodi odbojkašice

Nedavno je određen žreb za Svetsko prvenstvo odbojkašica, čiji će domaćin od 23. septembra biti Italija. Reprezentativke Srbije nisu tom prilikom imale sreće, jer su svrstane u vrlo jaku B grupu zajedno sa nacionalnim timovima Brazila, Turske, Bugarske, Kameruna, i najverovatnije Kanade. Kako četiri tima nastavljaju takmičenje prolaz u sledeću fazu ne bi trebalo dovoditi u pitanje, međutim u nastavku takmičenja pred Srbijom će stajati još teže prepreke oličene u timovima Rusije, SAD i Holandije. Reprezentaciju će i ovoga puta kao selektor voditi Zoran Terzić, a njegov prvi asistent biće Branko Kovačević.

– Kod nas još uvek vlada uverenje da u ženskoj odbojci nema nekog naročitog kvaliteta. Jeste da odskaču Brazil i Rusija, pa i Italija, ali i sve ostale reprezentacije, izuzimajući one koje dolaze iz Afrike, imaju potencijal da dođu do medalje. Rano je bilo šta pričati o prvenstvu, posebno što ne znamo ni u kojem sastavu ćemo igrati. Budu li sve igračice spremne Srbija će i ovoga puta biti kandidat za visok plasman, kaže Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari