Mreža SafeJournalists osudila napad na majku Nenada Kulačina 1Foto: Medija centar

Majci novinara Nenada Kulačina verbalno je zaprećeno da bi joj sina trebalo obesiti, dok je 3. oktobra bila u privatnoj poseti Boru, saopštila je danas medijska organizacija SafeJournalists (SJ), organizacija koja okuplja 8.200 profesionalaca sa Zapadnog Balkana.

Kulačin, koji s piscem i novinarom Markom Vidojkovićem vodi podkast „Dobar, loš, zao“, ocenio je da ta pretnja predstavlja poruku ljudima ne samo da im se može pretiti, već da im neko može da učiniti šta god hoće.

„Svima koji su kritičari režima. Pored te pretnje, Marko i ja smo danima na udaru sadašnje vlasti i njihovih medija zbog toga što radimo. Atmosfera koju su stvorili vodi ovome“, rekao je Kulačin.

Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), rekao je da je „napad na majku Nenada Kulačina upozorenje ne samo našoj profesiji već celom društvu.

„Odgovornost vlasti, koja ulazi u desetu godinu vladavine, najveća je za ovakvu podelu. Njen najveći uspeh je naša međusobna netolerancija. Ovo višenije normalna situacija, već ratna situacija“, rekao je Bodrožić.

Mreža SafeJournalists ističe da se pridružuje svojoj članici NUNS u osudi ovog napada na člana porodice novinara i zahteva od srpskih institucija, policije i tužilaštva, da hitno reaguju.

„Takođe izražavamo veliku zabrinutost zbog tako duboke podeljenost srpskog društva i i pozivamo predstavnike države da učine sve što je u njihovoj moći da se ona smanji“, ističe se u saopštenju SJ.

Članice SJ su novinarska udruženja iz Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i sa Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari