Bivši predsednik Egipta Hosni Mubarak negirao je sve optužbe za ubistva demonstanata i korupciju, prvog dana suđenja u Kairu. „Odbacujem kompletno sve te optužbe“, rekao je Mubarak preko mikrofona koji su zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, morali da pridržavaju pripadnici sudskog obezbeđenja. Bivši egipatski predsednik se izjasnio ležeći na bolničkim nosilima u delu sudnice ograđenom rešetkama.


Predstavnik državnog tužilaštva je optužio Mubaraka da je u dogovoru sa bivšim ministrom unutrašnjih poslova Habibom el-Adlijem planirao ubistva „s predumišljajem“ demonstranata koji su širom Egipta učestvovali na antirežimskim protestima. Osamdesettrogodišnji Mubarak je tokom prvog dana suđenja razgovarao sa dvojicom sinova Alaaom i Gamalom, kojima se takođe sudi za ista dela.

Pored Mubaraka i njegovih sinova, na optuženičkoj klupi su se našli bivši ministar unutrašnjih poslova Egipta Habib el Adli i još šestorica zvaničnika tog Ministarstva, navodi Beta. Ispred policijske akademije u Kairu, gde se suđenje odvijalo, juče je u jutarnjim satima došlo do koškanja između Mubarakovih pristalica i njegovih protivnika. U trenutku kada je bolničko vozilo u kojem se nalazio Mubarak ulazilo u dvorište zgrade, poletelo je i nekoliko kamenica. Suđenje je održano uz opsežne mere bezbednosti, a oko 3.000 policajaca i vojnika uz podršku bornih kola nalazi se ispred zgrade policijske akademije. Mubarak je svrgnut sa vlasti 11. februara nakon narodnog ustanka protiv njegovog režima.

Svrgnuti lider Egipta, po profesiji pilot bombardera, imenovan je za potpredsednika te države 1975, a posle ubistva predsednika Anvara el Sadata, pre tri decenije preuzeo je državno kormilo i postao vođa Nacionalne demokratske partije. Prva četiri predsednička mandata dobio je zahvaljujući volji sopstvene skupštine, a pre šest godina ubedljivo je pobedio na izborima. Postoje tvrdnje da je preživeo čak šest pokušaja ubistva. Njegovi protivnici smatrali su ga „faraonom koji vlada gvozdenom pesnicom“, ističući da njegov režim može da čini šta mu je volja, što je podrazumevalo i česta hapšenja bez obrazloženja. „Iako je tvrdio da voli svoje sunarodnike Egipćane, Mubarak nije imao poverenja u njih, što pokazuje i činjenica da je zadržao oštre zakone uvedene posle Sadatovog ubistva tokom cele svoje vladavine. Istovremeno, demonizovao je čak i umerene islamske stranke“, ocenio je komentator Gardijana Sajmon Tisdal. Bivši egipatski predsednik takođe je doživljavan kao jedan od najpouzdanijih saveznika SAD na Bliskom istoku, ali se protivio američkoj invaziji na Irak 2003, navodeći da će rat „stvoriti stotinu Bin Ladena“.

Ponuda izraelskog poslanika

Jerusalim – Izraelski poslanik Benjamin Ben Elizer, koji je bio ministar u nekoliko vlada jevrejske države, izjavio je juče da je bivšem egipatskom predsedniku nudio azil u Izraelu, ali da je Mubarak to odbio „iz patriotizma“. Ben Elizer je rekao izraelskom Vojnom radiju da je ponudu izneo prilikom poslednje posete Mubaraku – svom starom prijatelju – u vreme kad su izbili protesti protiv njegove vlasti. Portparol izraelske vlade nije mogao da kaže da li je Ben-Elizerova ponuda bila usaglašena sa vladom. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari