Muftija Dudić među 500 najuticajnijih muslimana u svetu 1Foto: IZ Srbije

Glavnnog muftiju Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, Mevluda Dudića, publikacija “The Muslim 500”, za ovu godinu, ubrojala je u 500 najuticajnijih muslimana u svetu.

Publikacija je delo Kraljevskog islamskog centra za strateške studije u Amanu (Jordan), u kojoj se, među četiri rada, našao se i njegov „Muslimani u Srbiji“.

U obrazloženju, za izbor 500 najuticajnih muslimana sveta, navedeno je da je muftija Dudić „dao izuzetan razvoj IZ u Srbiji, da ima značajan uticaj među svetskim islamskim organizacijama“.

Muftija Dudić je predsednik Mešihata IZ u Srbiji i kao vrhovni poglavar na toj poziciji se nalazi od 2014.godine, kada je na tom mestu „nasledio“ muftiju Muamera Zukorlića, koji se opredelio za ulazak u politiku.

U IZ u Srbiji radi više od tri decenije. Bio je direktor Medrese „Gazi Isa-beg“, dekan Fakulteta za islamske studije (FIS), rektor Internacionalnog univerziteta i predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), koje tadašnja državna vlast nije priznavala.

Ocenjeno je da je „dao nemerljiv doprinos razvoju i afirmaciji vaspitno-obrazovnih ustanova i osnivanju i jačanju bošnjačke dijaspore i njihovim vezama sa maticom“.

Publikacija, u kojoj se pozicioniraju najuticajniji muslimani u svetu, oičela je da izlazi 2009.godine.

Muftija Dudić je, na toj listi jedini iz Srbije, a iz BIH su reisu-l-ulema Husein Kavazović, bivši brhovni poglavar bosansko-herčegovačkih muslimana Mustava Cerić i akademik Enes Karić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari