Stranka predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea proglasila je juče pobedu na opštim izborima, ali opozicija i nevladine organizacije ukazuju na velike neregularnosti tokom glasanja. „Osvojili smo … Pobedili smo Pokret za demokratske promene (MDC)“, stranku premijera Morgana Cvangiraja, rekao je agenciji Frans pres zvaničnik predsednikove stranke Zanu-PF, dan nakon opštih izbora u Zimbabveu.

 Ta pobeda se odnosi na „predsedničke, parlamentarne i lokalne izbore“, precizirao je taj zvaničnik, izvestila je Beta, i dodao da je stranka osvojila veliki broj mesta u gradovima gde su uglavnom Cvangirajevi glasači.

Cvangiraj je, međutim, izbore nazvao „velikom farsom“. „Prema našem mišljenju, ovi izbori su ništavni“, rekao je Cvangiraj na konferenciji za novinare i dodao da su ovo „lažni izbori koji ne oslikavaju volju naroda“ zbog manipulacija. Afrički posmatrači saopštili su u sredu uveče da su izbori bili „slobodni i pošteni“, ali je MDC ukazao na brojne nepravilnosti. Prema MDC, veliki broj birača u gradovima nije upisan u biračke spiskove koji su objavljeni manje od 24 sata pre početka glasanja.

Oko 6,4 miliona stanovnika Zimbabvea upisano je u biračke spiskove, dok se procenjuje da u toj zemlji živi 12,9 miliona ljudi. Prema Izbornoj komisiji, odziv birača je bio veliki. Zvanični rezultati predsedničkih izbora neće biti poznati pre ponedeljka, kada će se znati da li će 11. septembra biti organizovan drugi krug glasanja. Policija je najavila da će uhapsiti „svaku osobu ili grupu“ koja objavi nezvanične rezultate izbora, a to se odnosi i na objavljivanje rezultata na internetu.

Glasači su birali između Mugabea (89), koji je na vlasti 33 godine, i njegovog protivnika, aktuelnog premijera Morgana Cvangiraja. Mugabe, koji je izjavio da će otići s vlasti ako on i njegova partija izgube, mora da uveri međunarodnu zajednicu u ispravnost izbora zbog manipulacija i nasilja na prethodnim glasanjima. Cvangiraj je bivši opozicioni lider koji se udružio sa Mugabeovom partijom u koaliciju. Sporazum o podeli vlasti sklopljen je uz pomoć regionalnih vođa posle spornih izbora u Zimbaveu 2008. godine i nasilja koje je usledilo.

„Nestalo milion birača“

ZESN, nevladina organizacija koja se bavi izborima i koja je imala 7.000 posmatrača, ocenjuje da je oko milion birača u gradskim izbornim jedinicama „nestalo“ s biračkih spiskova. „Bez obzira na rezultat, kredibilitet izbora je ozbiljno kompromitovan sistematskim naporom usmerenim na uskraćivanje prava biračima iz gradova da glasaju“, rekao je na konferenciji za novinare predsednik ZESN Solomon Zvana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari