Muhamed bin Salman: Princ sa CIA dosijeom 1Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman „odobrio“ je ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija 2018. godine u Konzulatu ove zemlje u Istanbulu, pokazuje izveštaj američke obaveštajne agencije.

Predsednik SAD Džozef Bajden je tražio da se sa izveštaja skine oznaka tajnosti koju je stavio njegov prethodnik Donald Tramp. Mnogi su pomislili da objavljivanje izveštaja znači da aktuelna američka administracija okreće leđa vernom i važnom savezniku na Bliskom istoku, ali to se, po svojoj prilici, neće desiti.

Zbog očekivanih napetosti sa Iranom, Vašingtonu je Rijad, jednostavno i dalje potreban, kao i obrnuto. Dve zemlje će sigurno nastaviti bliske i specijalne odnose, što je pokazao i telefonski razgovor američkog predsednika i saudijskog kralja Salmana.

Predsednik Bajden izgleda nema nameru da žmuri na politiku drastičnog kršenja ljudskih prava u teokratskoj kraljevini, a da li će i kakve promene tražiti od Saudijaca, videćemo narednih dana kada se očekuje da američki predsednik javnosti predstavi svoju politiku prema Saudijskoj Arabiji.

Zvaničnici ove zemlje očekivano su odbacili navode američkog izveštaja. Saudijski prestolonaslednik je 2019. rekao da preuzima „punu odgovornost“ za ubistvo jer se dogodilo dok je on na toj funkciji, ali je negirao da ga je naredio.

Saudijski zvaničnici tvrde da je Kašogijevo ubistvo delo odmetnutih bezbednosnih zvaničnika. A saudijski sudovi prošle godine su saopštili da su osudili osam Saudijaca na zatvor za ubistvo Kašogija, ali nisu objavili imena.

Ubistvo Kašogija, poljuljalo je do tada besprekoran imidž saudijskog princa na Zapadu, čije su reforme mnogi hvalili.

Dozvolio je koncerte zapadnih muzičkih zvezda u Saudijskoj Arabili, otvorio bioskope, ukinuo zabranu ženama da voze, dozvolio im da putuju bez dozvole muških starešina… Zbog svih ovih poteza MBS, kako saudijskog prestolonaslednika zovu, zadobio je simpatije pre svega mladih građana svoje zemlje.

Kritičari, uglavnom iz sveta pošto kritika vladarske porodice u Saudijskoj Arabiji nije poželjna, zameraju mu da je glavni inicijator rata u Jemenu i da se žestoko obračunava sa političkim protivnicima, što pokazuje i Kašogijevo ubistvo.

Rođen je 1985. u Džedi i sin je kralja Salmana i njegove treće žene. Završio je prava, prema zvaničnoj biografiji bavio se privatnim biznisom i bio savetnik svog oca pre nego što je postao kralj.

Kada je njegov otac 2015. postao kralj, MBS je imenovan za ministra odbrane i generalnog sekretara Kraljevskog suda.

Dve godine kasnije postao je zvanični prestolonaslednik. Kao i svi saudijski prinčevi, živi izuzetno raskošno. Jednu jahtu je, priča se, platio 400 miliona evra.

Druga ga je, izveštavaju neki arapski mediji, koštala 450 miliona dolara. Za tu jahtu, koja je bila u vlasništvu princa UAE, morao je da da najskuplju prodatu sliku Leonarda Davinčija.

Za razliku od ostalih muških članova saudijske kraljevske porodice ima samo jednu ženu Sarah ibnt Mašhur, sa kojom ima troje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari