Muke meštana Krivelja sa rudnom pulpom: Iz Zijina kažu da su oštećenu cev sanirali, a pulpu uklonili 1Foto: M.S.

U reonu zaseoka Mali Krivelj na putu od kopa Cerovo do flotacije Veliki Krivelj, gde prolazi hidrotransport rude, došlo je sredu do pucanja cevovoda i izlivanja pulpe pune plemenitih metala bakra i zlata ali i otrovnih materija. Danas je postavljena rizla, ali kako meštani kažu, problem nije rešen.

Novi cevovod na ovom prostoru izgrađen je 2012 godine i od tada plastične cevi pucaju neprekidno zbog čega su plodne njive zatrovane i potpuno neupotrebljive.

Radnici “Zijina” koje smo zatekli kazali su da je kvar na cevovodu brzo saniran, a da su danas postavili rizlu.

Prema rečima Dejana Lazara, rudarskog inženjera, najveći problem je to što “Zijin” ne poštuje standard, i da se sve radi bez dokumentacije.

Muke meštana Krivelja sa rudnom pulpom: Iz Zijina kažu da su oštećenu cev sanirali, a pulpu uklonili 2
Foto: M.S.

“Evropski standardi se ne poštuju. Kineski investitor to ne želi da poštuje. Često se radi bez projekta i bez projektne dokumentacije. Takođe,  planovi se ne poštuju sve je podređeno investitoru koji ima pravo da radi i van zakona”, ističe Dejan Lazar, rudarski inženjer i dodaje:

“Država nema dovoljan broj inspektora i dosta se ćuti o brojnim problemima”.

Lekar Vesna Stanković kaže da rudna pulpa ne može da se očisti, pošto je ona otišla u njive i u vodu, a problem će nastati tek kada se ta pulpa osuši.

“Kada se to osuši, i počne da duva vetar, sve će biti raznešeno do naših kuća, a tu se nalaze razni teški metali. Eto kako mi živimo”, ističe ona.

Momčilo i Slobodanka Veljković žive blizu mesta gde se izlila rudna pulpa, i kažu da ovo nije prvi put.

Muke meštana Krivelja sa rudnom pulpom: Iz Zijina kažu da su oštećenu cev sanirali, a pulpu uklonili 3
Foto: M.S.

“Videli smo da se nešto dešava, čuli smo buku, ali nismo mogli da odemo da vidimo, pošto nam policija nije dozvolila da priđemo. Ne znam koliko puta se do sada ovo dešavalo, i verujem da je ta materija opasna”, ističe Momčilo.

Prema njegovim rečima ovo se stalno dešava, ali srećom nije njegovo imanje zagađeno, pošto su Kinezi već većinu zemljišta kupili. Na naše pitanje da li se sećaju obećanja predsednika Aleksandra Vučića da će nakon izbora obići sela oko Bora, Slobodanka kaže:

“On će da dođe da nas obiđe, kada ja odem da obiđem njega gde radi”

Oni takođe ističu, da su svi u okolini ugroženi, ali da od najavljenog preseljenja nema ništa, pošto još uvek niko ne spominje lokaciju preseljenja.

Jovica Kukuranović, radnik “Zijina”, kaže da je još juče izašao da vidi šta se dešava sa prijateljem, i da je video radnike “Zijina” i policiju.

Muke meštana Krivelja sa rudnom pulpom: Iz Zijina kažu da su oštećenu cev sanirali, a pulpu uklonili 4
Foto: M.S.

“Kuća nam je u tom delu. Taj cevovod puca zato što se nalazi najniže. Još juče uveče su sanirali kvar, ali ovo više nije humano pošto se dešava već nekoliko puta. Ta pulpa sadrži sve metale – bakar, arsen i ostalo. Kada se ta pulpa osuši tek će nastati problem, kada se digne prašina”, ističe on za Danas.

Kako on ističe za Danas jedino rešenje je da se celo selo preseli, ali nikako da do toga dođe. Bilo je obećanja, ali konkretnog rešenja još uvek nema. On kaže da će ovaj rudnik trajati još 12 ili 13 godina, pošto se radi maksimalno, i nakon toga će ostati samo prazan prostor i pustoš.

Kompanija Serbia Zijin Copper je odmah zaustavila proizvodnju, a tehničko osoblje obavilo je kontrolu cevovoda i utvrdilo mesto curenja pored puta u selu Mali Krivelj. Oštećena cev sanirana je za nekoliko sati, razlivena pulpa je mehanizacijom uklonjena, a put je nasipan. Utvrđeno je da rudna pulpa ovoga puta nije ugrozila obližnju reku Valja Mare.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari