Muke Zaječaraca sa napuštenim psima: Noću se skupljaju na železničkoj stanici, a ima ih nekoliko agresivnih 1Foto: M.S. / Danas

Zaječarci godinama muče muku sa napuštenim psima. I pored prihvatilišta za pse i organizacijama koje se bave zaštitom životinja, napuštenih pasa je sve više na ulicama Zaječara.

Livačka ulica nalazi se pored železničke stanice u Zaječaru, a njeni stanari kažu za Danas da godinama strahuju od napuštenih pasa koji su, kako oni tvrde – agresivni, ali ne svi.

Prema rečima Marijane Stojanov iz Livničke ulice u Zaječaru, problem sa napuštenim psima traje duže od pet godina.

Muke Zaječaraca sa napuštenim psima: Noću se skupljaju na železničkoj stanici, a ima ih nekoliko agresivnih 2
Foto: M.S. / Danas

“Možda ih sada ima i više od 20, pošto se jedna ženka koja je bila skotna, okotila i dobila je pet ili šest malih psića. Ona nije sterilisana i stalno ima mladunce”, objašnjava naša sagovornica.

Kako ona ističe za Danas, u večernjim satima u njihovovom naselju, koje se nalazi pored železničke stanice, skupljaju se napušteni psi od kojih su neki agresivni.

“Sa prvim zalaskom sunca, oni se pojave na platou ispred železničke stanice. Ponekada laju do duboko u noć i ne možemo da spavamo”, objašnjava ona.

“Mene su do sada dva puta napali. Sreća, pa me nisu ugrizli ili povredili, pošto sam počela da vičem i pravim buku. Tada su se pojavila dva momka i jedna cura koji su ih razjurili, a mene spasili”, slikovito opisuje Marijana Stojanov.

Ona dodaje i to da nije jedina osoba koju su životinje napale, već su jurnuli na komšije.

“Njih su ugrizli, dok su moju ćerku zakačili za prst. Od tog trenutka ona se boji da sama prolazi ovim putem, pa je uvek čekam kada dolazi, ili je pratim kada negde odlazi”, objašnjava Marijana.

Kako ona ističe za Danas, nekoliko komšija prijavilo je napade pasa lutalica, i navodno čekaju odštetu zbog povreda koje su zadobili prilikom napada.

“Oni su već sve prijavili, a sada izjavu komunalnoj miliciji treba da da i moja ćerka. Bojim se da od svega neće biti ništa pošto uvek kada smo ovaj problem prijavljivali, instutucije su nas prebacivale sa jedne na drugu”, kaže ona i dodaje:

Muke Zaječaraca sa napuštenim psima: Noću se skupljaju na železničkoj stanici, a ima ih nekoliko agresivnih 3
Foto: M.S. / Danas

“Da nas neko ne shvati pogrešno, mi pse volimo, ali se bojimo da nas ne napadnu. Nisu ti psi krivi, i nisu oni sami na ulici, već ih je neko izbacio. Mi samo želimo, pošto postoji prihvatilište za pse, da ih neko skloni sa ulice, ili steriliše, poštu su sterilisani manje agresivni”, ističe ona za Danas.

Milomir Manojlović iz “Zoohigijene” u Zaječaru ističe za Danas da su već iz te ulice uklonili dva psa, ali da imaju problem sa ostalima da ih uhvate.

“Kada neko prijavi da su se pojavili napišteni psi, mi dođemo dođemo i pokupimo ih. Nakon toga ih steriliđemo. Ako je pas agresivan nakon sterilizacije ostaje u prihvatilištu, a ako nije, vraćamo ga nazad. Ako taj pas koji je vraćen na ulicu postane agresivan, onda ga opet vraćamo u prihvatilište i ne puštamo ga više. Znamo za problem u Livničkoj, ali imamo problem da pse uhvatimo pošto pobegnu kod železničke stanice, zavuku se u jedan deo koji nije pokošen i očišćen i mi više ne možemo ništa da uradimo”, objašnjava on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari