MUP: Aleksić uhapšen zbog sumnje da je seksualno napastvovao pet učenica 1Foto: N1/Printscreen/Youtube/AgapeShow

Policija je saopštila da je nastavnik glume Miroslav Mika Aleksić uhapšen zbog sumnje da je seksualno napastvovao pet svojih učenica, od kojih su dve u vreme počinjenih dela bile maloletne, saopšteno je iz MUP-a.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su M.A. (68) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela silovanje i nedozvoljene polne radnje, saopštio je MUP.

Sumnja se da je on u vremenskom periodu od 2012-2020. godine u prostorijama škole glume u Beogradu, čiji je vlasnik, seksualno napastvovao pet svojih učenica, od kojih su dve za vreme izvršenja krivičnog dela bile maloletne.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Pošto se sumnja da ima još osoba koje je osumnjičeni seksualno napastvovao, mogu to prijaviti u prostorijama Policijske uprave za grad Beograd, Bulevar despota Stefana 107, apelovala je policija.

Mediji su ranije preneli da je Miroslav Mika Aleksić, čuveni vlasnik škole glume, sinoć priveden u stanicu policije, jer ga je više devojka prijavilo za silovanje ili seksualno uznemiravanje.

Glumica Milena Radulović medijima je ispričala da je Aleksić dok je bila maloletna silovao i da se to dogodilo više puta.

Radulović je zajedno sa još nekoliko devojaka, od kojih su neke maloletne, prijavila Aleksića za silovanje i seksualno uznemiravanje.

Ona je rekla da je Mika Aleksić prvi put silovao početkom novembra 2012. godine, kada je ona imala 17 godina, a on 61. godinu.

Burna reakcija javnosti na hapšenje

Pojedini mediji sinoć kasno izvestili su da je zbog sumnje da je počinio silovanje više maloletnih osoba priveden poznati filmski reditelj, producent i glumac, nastavnik čuvene škole glume kroz čije radionice je prošlo više od 3.000 mladih.

Od tog trenutka na društvenim mrežama se podigla bura, a posle zvaničnog saopštenja MUP-a koji je potvrdio navode iz medija, reakcijama brojnih ličnosti iz javnog života čitavog dana pridružuju se saopštenja zvaničnika.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović saopštila je da ohrabruje svaku ženu da prijavi nasilnika i poručila žrtvama da „nisu same”.

Ona je zahvalila glumici i devojkama koje su, kako je navela, „smogle hrabrosti da progovore”.


Potpredsednice Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je u saopštenju javno podržala ženee koje su se odlučile da javno govore o svom teškom iskustvu.

„Ovo je važno ne samo zbog Milene, već i zbog svih devojaka i žena koje su se nalazile ili nalaze u ovakvoj situaciji, posebno iz sveta kulture koje su često žrtve nasilja o kome se u svetu kulture Srbije sve više govori.
Na čitavom društvu je sada da ih podrži, a na nadležnim organima da hitno i efikasno reaguju u ovom slučaju“, navela je Gojković.

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić istakla je da počinioc treba da bude „egzemplarno kažnjen“. Ona je dodala kako bi bilo loše kada bi uspeo da se sakrije iza neke psihijatrijske dijagnoze.

„Čestitam Mileni Radulović i ostalim devojkama na hrabrosti da kažu celu istinu i raskrinkaju  Aleksićeva zločinjenja. Moja poruka ženama koje dožive silovanje i ucenjivanje jeste da to obelodane. Nemaju one čega da se stide. Onaj ko bi trebalo da se stidi i da bude kažnjen je počinilac“, rekla je Rašković Ivić.

Iz organizacije Autonomni ženski centar istakli su da su ponosni na sve mlade žene koje su prijavile zlostavljanje i pohvalili medije koji su se izveštavajući o ovoj temi suzdržali od senzacionalizma, poštujući privatnost i dostojanstvo ovih mladih devojaka.

„Podsećamo da je potrebna velika hrabrost da se progovori protiv osobe koja je, koristeći poziciju moći i autoriteta, izgradila odnos poverenja sa decom, učinila da se osećaju posebno, a zatim ih na najteži mogući način zloupotrebila i nametnula osećaj odgovornosti, stida i postiđenosti“, navodi se u saopštenju.

Skupština slobodne Srbije izrazila je snažnu podršku mladim ženama koje su se odvažile da prijave slučajeve seksualnog zlostavljanja. Kako navode, posebnu težinu ima činjenica da je zloupotreba došla sa pozicije pedagoga i autoriteta u kog su žrtve imale poverenje.

Oni su apelovali na javnost da se suzdrži od komentara u kojima se krivica za seksualno zlostavljanje svaljuje na žrtve, čime se doprinosi njihovoj daljoj stigmatizaicji i traumatizaciji, dok se opravdavaju zlostavljači i gradi pojednostavljena slika žene kao objekta koji služi isključivo reprodukciji i muškom užitku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.