MUP reagovao na navode bivše pukovnice policije o dojavama o bombama 1roto FoNet Marko Dragoslavić

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su „apsolutno netačni“ navodi koje je iznela Slavica Radovanović, bivša pripadnica MUP, da policija može da otkrije ko šalje lažne dojave o bombama iz inostranstva, „ali da to ne čini“.

Nekadašnja pukovnica policije je, gostujući juče na televiziji N1, iznela mišljenje da nije tačno da domaća policija ne može da locira lažne dojave o bombama, već da se samo treba potruditi da se „ljudi sa pravim stručnim znanjima i sposobnostima uključe u takve aktivnosti”.

Ona je izjavu ministra policije Aleksandra Vulina, da je nemoguće zaustaviti dojave, protumačila kao odraz nemoći.

„Svi pripadnici policije, a posebno pripadnici Uprave kriminalističke policije, izuzetni su stručnjaci i profesionalci u svom poslu i glavni nosioci borbe u specijalnom ratu koji se vodi protiv naše države“, navodi se u saopštenju MUP.

Dalje se navodi da Radovanović, koja je u MUP-u radila u Upravi za obrazovanje, „sigurno zna koliko su njene kolege koje se bave problematikom terorizma posvećene svom poslu i da zato ovakav vid optužbi od strane bivše koleginice zaista čudi“.

Podsetili su da je srpska policija identifikovala lokacije više mejl adresa sa kojih su stigle preteće poruke o postavljenim bombama i o svemu obavestila inostrane partnere, od kojih, kako kažu, očekuje adekvatnu reakciju i procesuiranje počinilaca.

Naglasili su da su lažne prijave o postavljenim bombama stizale i od građana Srbije, a da su ih pripadnici MUP vrlo brzo identifikovali i procesuirali.

„Još jednom pozivamo gospođu Radovanović da se uzdrži od mržnje i politikanstva, da se, iako predstavnik jedne političke partije i opcije, ipak, ponaša odgovorno i racionalno i da kao bivši pripadnik MUP ne pristupa paušalno jednom globalnom problemu kakav je pretnja dojavom o podmetnutoj bombi. Koristiti MUP za politički obračun je bezobrazno, a optuživati pripadnike MUP da povodom dojava o bombama ništa ne preduzimaju, a mogu, nečasno je, posebno ako dolazi od nekog ko je i sam bio deo našeg sistema“, navodi MUP u saopštenju i zaključuje da „sa velikim nestrpljenjem očekuju da im neka država da primer kako je rešila problem lažnih dojava o bombama“.

Inače, Radovanović je u televizijskom gostovanju izjavila i da smatra da je taj posao sigurno težak, jer se radi o velikom broju dojava, ali da MUP ima kapacitete da obavi taj posao.

„Na čelima policijskih uprava su iskusni službenici, i ako takvi kadrovi budu ostali i birali se iz policijskih redova, građani ne treba da brinu“, kazala je Radovanović.

Odbrana policije ili odbrana Vulina?

MUP je u saopštenju naveo i da je „neobjašnjivo i to zašto gospođi Radovanović toliko smeta posvećenost, marljivost i odgovornost koju pokazuje ministar policije Aleksandar Vulin“.

„Ovo je zaista jedinstven primer da bivši pripadnik MUP kritikuje ministra policije zato što mnogo radi, zato što je u ključnim momentima uz svoju policiju na terenu, zato što je otvoren za javnost i zato što je iskren prema građanima Srbije“, navode iz MUP.

S druge strane, Radovanović je u gostovanju, upitana kako vidi to što se umesto v.d. direktora policije javnosti obraća ministar Vulin, odgovorila da to nije dobro za građane, jer je ministar politička ličnost dok je direktor politički potpuno neutralan.

“Sigurno da bi pojava direktora policije ili nekog od njegovih neposrednih saradnika i davanje izjava na ovakvu temu imalo ozbiljniji efekat i da bi se građani osećali bezbednije”, ocenila je ona.

Prema njenim rečima, utisak je da ministar Vulin želi da sebe stavi u prvi plan, a njegov način komunikacije i poruke koje šalje “svakako ne mogu da uliju sigurnost građanima.

Sve govori u prilog tome da ministru uopšte ne treba direktor policije, što je van pameti”, rekla je Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari