Vulin: Locirano 19 adresa sa kojih su stizale dojave o bombama, više stotina napada svakog dana 1Foto: EPA-EFE/Tibor Rosta HUNGARY OUT

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da je prethodnih dana locirano 19 adresa sa kojih su stizale dojave o bombama, ali da ima više stotina napada svakog dana i da je jedan deo pronađen.

„O tome smo obavestili naše partnere i u međunarodnoj policijskoj zajednici, ali i bilateralno smo se obratili zemljama sa čijih teritorija su dolazili ovi napadi“, rekao je Vulin za TV Pink, saopštio je MUP.

Vulin je naveo da nije moguće otkriti svaki od tih napada, ili je moguće uz puno novca, što nije problem, ali potrebno je jako puno vremena.

„To se radi preko više stotina hiljada različitih servera. Zato je potrebno puno vremena, osim ukoliko oprema koja je korišćena za napad ne bude odmah nakon njega i uništena, tako da dođete do zida. Dođete do adrese, ali ne možete da dođete do računara, ne možete da dođete do sprave sa koje je to urađeno koju biste mogli povezati sa nekom osobom“, kazao je Vulin.

On je naveo da pretnje stižu sa raznih strana i iz raznih zemalja, dodavši da je jedna stigla iz Gambije, kao i da su preteće poruke prethodnih dana slali i pojedini građani Srbije.

„Uhapsili smo šest maloletnika, naših državljana koji su dojavljivali pretnje o postavljenim bombama. Bilo im je baš simpatično i duhovito. Kad smo ih pronašli, pitali smo ih zašto su to radili, a oni kažu – ne znamo. Onda imate psihopate, naše državljane koje smo takođe privodili, jedan je hospitalizovan“, kazao je Vulin i zamolio građane da pomognu policiji, da ne otežavaju.

„Nije dosta što nas napadaju iz centara za hibridno ratovanje, nije dosta što se to radi planski i organizovano. Ovo je eskalacija napada kakva nije zabeležena u svetu kada je u pitanju jedna zemlja i samo nam fale i naši državljani koji misle da je to jako duhovito i pametno“, rekao je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari