MUP tvrdi da je zahvaljujući merama Vlade broj oružja od majskih ubistava smanjen za skoro 600.000 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Broj oružja koji je u posedu građana Srbije je od maja ove godine do danas smanjen za skoro 600.000 zahvaljujući merama Vlade Srbije, tvrde u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Kako su istakli, 5. maja prošle godine, neposredno nakon masovnih ubistava, u posedu građana bilo je 766.665 komada oružja. Taj broj sada smanjen za 171.785 komada navode iz MUP-a bez preciziranja da li se radi o legalnom ili nelegalnom oružju.

Nabrajajući mere koje je MUP preduzeo nakon zaključaka Vlade Srbije, oni su istakli da je od 8. maja prošle godine na području svih škola, prosečno po radnom danu bila angažovana 3.442 policijska službenika.

Oni su podsetili da je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić doneo naredbu o predaji neregistrovanog oružja, te da je od 8. maja do 30. juna predato ukupno 108.883 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava i 4.243.139 komada municije.

Policijske uprave su, dodaje se u saopštenju MUP-a, od 5. maja 2023. godine, izvršile 410.806 revizija izdatih dozvola za oružje.

„Protiv vlasnika oružja podneto je 2.015 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i 1.886 krivičnih prijava i izveštaja nadležnim tužilaštvima“, navode u MUP-u.

Prilikom vršenja kontrole, dodaje se, policijski službenici su u stambenom prostoru vlasnika oružja utvrđivali da li se oružje drži u skladu sa zakonom.

Takođe, od 5. maja do 5. avgusta 2023. godine, izvršena je kontrola 100 streljana u Republici Srbiji, naloženo je 178 mera za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, podneta su četiri zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i oduzeto je osam komada oružja.

U MUP-u dodaju da su uspostavljeni mehanizmi za obezbeđivanje moratorijuma na nabavljanje kratkog vatrenog oružja u skladu sa Zaključcima Vlade, a da su izmenama zaključka od moratorijuma izuzeti sportski strelci, pravna lica koja se bave obezbeđenjem i privredna društva iz Odbrambene industrije.

Oni su istakli da je rešenjem ministra formirana Radna grupa za izradu teksta Nacrta zakona o oružju i municiji koja ima zadatak da, između ostalog, pooštri odredbe zakona koje uređuju nabavljanje i držanje kratkog vatrenog oružja, da uredi rad i bezbednosne uslove koje moraju ispunjavati strelišta.

Među pobrojanim aktivnostima, istakli su da je 1.625 policijska službenika održalo 17.799 interaktivnih radionica u osnovnim školama.

„Osnovci su se kroz predavanja upoznali sa različitim preventivnim merama, ali i radom policije. Policijski službenici su đacima održali predavanja na više različitih tema poput prevencije vršnjačkog nasilja u stvarnom i digitalnom okruženju, prevencije i zaštite od droga i alkohola, bezbedno korišćenje interneta i društvenih mreža, nasilje kao negativna društvena pojava, kao i bezbednost u saobraćaju i u vanrednim situacijama“, zaključuje se u saopštenju.

Saopštenje MUP-a usledilo je nakon teksta u Danasu u kojem su preneti nalazi istraživanja koje je utvrdilo da je većina Vladinih mera nakon majskih ubistava ostala neispunjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari