MUP tvrdi da Jurić iznosi laži, Jurić odgovara da je Vulin kukavica 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

Ministarstvo unutrašnjih poslova reagovalo je zvaničnim saopštenjem zbog intervjua koji je Igor Jurić, osnivač Fondacije “Tijana Jurić”, dao za Danas, a u kojem je istakao da je poslao ministru Aleksandru Vulinu 79 molbi za sastanak na temu brze portage za decom, ali da nije dobio nijedan odgovor.

Jurić je za naš list naveo i to da na odgovornim pozicijama sede neodgovorni i nekompetentni ljudi, ukazujući da Vulin nema sluha za važne teme i da neće da razgovara s ljudima koji žele da unaprede potragu za nestalom decom.

Nesuglasice između MUP-a, odnosno ministra Vulina i Jurića traju već neko vreme zbog različitih viđenja o uvođenju “Amber alert” sistema u Srbiji.

Naime, MUP je nedavno sa Fondacijom AMBER Alert Europe potpisao Memorandumom o razumevanju, a Jurić naglašava da je ta fondacija nekompetentna i predlaže drugi način uvođenja ovog važnog mehanizma za pronalaženje nestale dece koji državu ne bi koštao ništa.

S druge strane, MUP tvrdi da su Vulin i Fondacija Amber alert Evropa demantovali Jurićeve “lažne navode o navodnom plaćanju softvera”, ističući da se članstvo u Fondaciji bazira na bilateralnoj osnovi, kao i da je sama Fondacija neprofitna organizacija koja se finansira od strane donatora i EU.

MUP je u saopštenju nakon što je list Danas objavio razgovor sa Jurićem saopštio da je “u potpunosti posvećeno zaštiti dece i uvođenju mehanizma koji će na zakonu osnovanom i sistematičnom principu uz poštovanje srpskog pozitivnog zakonodavstva doprineti efikasnom i adekvatnom odgovoru na sve rizike u slučaju nestanka dece”.

Iz MUP-a smatraju da Jurić iznosi dezinformacije i navode da ne mogu da se ne zapitaju šta je, kako kažu, njegov interes i “zbog čega uporno iznosi laži kako bi obmanuo javnost i omalovažio rad države po ovom izuzetno važnom pitanju”.

“I dalje su nam nepoznati Jurićevi motivi napuštanja sastanka u MUP-u, na kojem je sa profesionalcima, koji se godinama unazad bave problematikom nestale dece, trebalo da razgovara o modalitetima uvođenja Amber alert sistema u Srbiji”, navodi se u saopštenju MUP-a.

Dodaje se da je više nego očigledno da Jurić ne želi o ovoj temi da razgovara sa bilo kim kompetentnim, jer je, navodi se u saopštenju, sve profesionalne sagovornike ili odbio ili lažima proglasio za „neodgovorne i nekompetentne“.

“Podsećamo i da su i ministar Aleksandar Vulin i Fondacija Amber alert Evropa demantovali Jurićeve lažne navode o navodnom plaćanju softvera, ističući da se članstvo u Fondaciji bazira na bilateralnoj osnovi, kao i da je sama Fondacija neprofitna organizacija koja se finansira od strane donatora i EU”, piše u saopštenju MUP-a.

Jurić je povodom ovog saopštenja MUP-a reagovao na svom Fejsbuk profilu navodeći da se “nikada nije desilo da se na ovaj način Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije obračunava sa svojim građanima”.

“Ministre Vulin, motivi Igora Jurića su da se ne ponovi tragedija Tijane Jurić. To što me napadate saopštenjima, dokaz je da ste kukavica i da nemate hrabrosti da se lično sretnemo i da vam argumentovano dokažemo da navodi iz Vašeg saopštenja nisu tačni. Niste dostojni pozicije ministra MUP. To zna svaki časni policajac”, napisao je Jurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari