MUP: U međunarodnoj akciji za dve godine zaplenjeno 2,6 tona kokaina i uhapšen 61 osumnjičeni 1Foto: N. Kovačević

U međunarodnoj akciji sprovedenoj u osam država na dva kontinenta, pod pokroviteljstvom Evropolatokom 2020. i 2021. godine zaplenjeno je 2,6 tona kokaina i uhapšen 61 pripadnik organizovane kriminalne grupe, saopšteno je danas.

U akciji su  aktivno učešće uzeli i pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije kao i Tužilaštvo za organizovani kriminal.Kako je saopšteno iz MUP-a, „akcije su sprovedene u okviru Operativne radne grupe i u njima su učestvovale policije Srbije, Španije, Nemačke, Slovenije, Кolumbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, kao i američka Agencija za borbu protiv droga (DEA)“.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je povodom toga istakao da je srpska policija, koja je učestvovala i dala veliki doprinos u razbijanju ovog balkanskog kartela, „još jednom pokazala da je pouzdan partner u borbi protiv svih vidova kriminala“.

„Naša policija svakodnevno pokazuje snagu i odlučnost u borbi protiv organizovanog kriminala. Pouzdan smo i dostojan međunarodni partner. Bez obzira u kojoj zemlji se bave trgovinom narkoticima, državljani Srbije će biti na udaru MUP-a i daćemo sve od sebe da ih nađemo i uhapsimo“, rekao je Vulin.

MUP navodi da je u ovim akcijama zaplenjeno i oko 612.000 evra, 324 kilograma marihuane, ko i luksuzna vozila i motocikli.

„U opsežnoj akciji, nakon uspešne saradnje na otkrivanju izvora i identifikaciji članova pripadnika organizovane kriminalne grupe, u julu 2020. godine u Karipskom moru presretnut je pokušaj krijumčarenja 1.350 kilograma kokaina namenjenog evropskom tržištu, koji je zaplenjen, a čiju nabavku i krijumčarenje je sprovela navedena organizovana kriminalna grupa“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje „policija je ubrzala istragu u martu ove godine kada su vođe kartela doputovale u Španiju kako bi pripremile dolazak nove velike količine kokaina, koji je u organizaciji ove grupe transportovan iz Južne Amerike u Španiju, da bi 10. marta pripadnici Nacionalne policije Španije zaplenili 1.250 kilograma kokaina i uhapsili 13 osoba u nekoliko španskih gradova“.

Među uhapšenima su bili i visokopozicionirani član organizovane kriminalne grupe, crnogorski državljanin sa boravištem u Novom Sadu N. P. (48), srpski državljanin sa boravištem u Španiji J. J. (57), zatim R. B. (33) i M. M. (34) iz Beograda, kao i S. P. (41) iz Ćuprije.

„U ovoj akciji pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije boravili su na teritoriji Španije i učestvovali u pomenutom hapšenju i pretresima objekata koje su koristili uhapšeni“, navodi se u saopštenju MUP-a.

Iz MUP-a preciziraju da je takođe, „nakon zajedničkog istražnog rada, u maju ove godine slovenačka i španska policija identifikovala i uhapsila još 48 članova ove organizovane kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem i distribucijom velikih količina kokaina i marihuane širom Evrope“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.