MUP uputio izvinjenje zbog dopisa školama da naprave spiskove „problematične dece“ 1Foto: Kristina Bondžulić/Danas

Državni sekretar u MUP-a Željko Brkić potvrdio je da su policijske uprave u Užicu i Kikindi poslale dopis školama u kojima se traži da se sastave spiskovi problematične i asocijalne dece koja su u riziku od nasilja, bilo kao žrtve ili da ga izvršavaju i izvinio se građanima zbog toga.

„Nikakav nalog slične vrste nije došao od MUP-a…U samom tekstu dopisa vidi se da je on motivisan dobrim namerama, u pozadini je želja policijskih službenika da se učini sve da se podigne bezbednost učenika i nastavnog osoblja. U toj želji učinjen je nesmotren potez, traženo je da se dostave podaci za koje MUP nema ovlašćenja da ih pribavlja“, rekao je Brkić.

On se izvinio svima koji se zbog ovakvog dopisa osećaju uznemireno, piše N1.

„Od strane policijske uprave u Užicu i iz Kikinde došao je jedan dopis, dakle iz dve policijske uprave. U pitanju je dobra namera da se bezbednost škole unapredi. Učinjen je nesmotren potez“, kaže državni sekretar.

Naglasio je da su ove dve policijske uprave samostalno i na svoju inicijativu poslale te dopise ali da iz MUP takav nalog nije došao.

Podsećamo, Danas je juče pisao. nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije oglasio se povodom navoda da se po školama, po nalogu MUP-a, prave spiskovi dece koja mogu biti problematična.

Dokument kojim je Policijska uprava Užice tražila od škola na području tog grada, Arilja, Požege, Kosjerića, Bajine Bašte, Čajetine i Zlatibora da im dostave spiskove učenika koje su žrtve nasilja ili su izvršioci nasilja, kako je Danasu nezvanično juče potvrđeno u PU Užice, autentičan je.

Kako je za Danas juče potrvrđeno iz Ministarstva prosvete, dopise sa zahtevom školama da prave spiskove „sumnjivih učenika“ oni nisu slali, niti su dobili dopis MUP-a sa takvom sadržinom.

Ipak, i zrenjaninskim školama upućen je zahtev Policijske uprave da dostave spiskove dece sklone nasilju i tučama, kao i dece koje su žrtve nasilja ili su asocijalna, saznali smo juče nezvanično.

Redakcija Danas kontaktirala je i Ministarstvo unutrašnjih poslova za komentar, ali nisu želeli odmah da se oglase, te su nas uputili da pitanja pošaljemo putem zvaničnog zahteva, što je i učinjeno u 14 i 21. Do objave ovog teksta odgovor nije stigao.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari