Sindikat prosvetara tvrdi da MUP traži školama da naprave spiskove "problematične dece": Ministarstvo prosvete to negira 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije oglasio se povodom navoda da se po školama, po nalogu MUP-a, prave spiskovi dece koja mogu biti problematična. Saopštenje prenosimo u celosti.

Ministarstvo prosvete mesecima ignoriše predlog da se izmenama prosvetnih propisa omogući nastavnicima da sa časa suspenduju učenike koji remete nastavu, a sada Ministarstvo unutrašnjih poslova od škola zahteva pravljenje spiskova “problematičnih” učenika da bi se njima bavila policija!?

U pitanju je skandalozno ponašanje primereno policijskim, a ne demokratskim društvima.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) poziva škole da odbiju pravljenje spiskova “problematičnih” učenika, a Vladu da uputi učenicima, roditeljima i nastavnicima javno izvinjenje zbog slanja takvog dopisa školama.

Mir i spokoj u škole ne mogu da uvedu naoružani policajci niti njihovi doušnici koji će da cinkare koje dete “nije dobro”, zato što represija ne otklanja uzroke nasilja u školama.

U vaspitnom procesu, koji je ključan za smanjenje nasilja, potrebno je sistemsko jačanje uloge nastavnika, a ne policije.

Dokument kojim je Policijska uprava Užice tražila od škola na području tog grada, Arilja, Požege, Kosjerića, Bajine Bašte, Čajetine i Zlatibora da im dostave spiskove učenika koje su žrtve nasilja ili su izvršioci nasilja, kako je Danasu nezvanično potvrđeno u PU Užice, autentičan je.

Dokument je upućen Školskoj upravi Užice 8. maja ove godine, potom je prosleđen školama, a u njemu se navodi da će pripadnici PU Užice, tim povodom „posećivati škole od 9. maja“.

Od škola se traži, da „pripreme spisak učenika za koje procenjuju da su u riziku od nasilja, bilo da su oštećeni, odnosno žrtve ili izvršioci nasilja ili ispoljavaju asocijalno ponašanje“.

„Navedene spiskove će, prilikom dolaska u škole, policijski službenici razmatrati zajedno sa relevantnim predstavnicima škola, kako bismo dogovarali dalje aktivnosti“, navedno je u tom dokumentu, koji je potpisao v. d. načelnika PU Užice Milovan Knežević.

Direktorka jedne osnovne škole u Užicu je potvrdila za Danas da je takav dokument stigao u tu školu, ali da tražene spiskove, kako je rekla „ona neće praviti“.

„To od mene neće dobiti, jer to ne dozvoljava Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, posebno kada su u pitanju maloletnici. Nakon konsultacija sa pravnikom, takav spisak naša škola neće praviti, a time ni dostavljati policiji“, kazala je za Danas direktorka užičke osnovne škole, koja želi anonimnost.

Milica Prljević, direktorka Ekonosmke škole u Užicu, potvrdila je za Danas da je takav dokument stigao i u tu školu, ali da joj je u Školskoj upravi Užice naknadno rečeno da se „spiskovi sa imenima i prezimenima učenika neće praviti“.

„Pozvala sam Školsku upravu i rečeno mi je da se neće davati imena i prezimena učenika. Tako su mi rekli u Školskoj upravi i naša škola će tako postupiti“, kazala je za Danas direktorka užičke Ekonomske škole i dodala da će se u toj školi i dalje razgovarati sa učenicima o nasilju, ne samo u školi, već u celom društvu.

Kako je za Danas potrvrđeno iz Ministarstva prosvete, dopise sa zahtevom školama da prave spiskove „sumnjivih učenika“ oni nisu slali, niti su dobili dopis MUP-a sa takvom sadržinom.

Redakcija Danas kontaktirala je i Ministarstvo unutrašnjih poslova za komentar, ali nisu želeli odmah da se oglase, te su nas uputili da pitanja pošaljemo putem zvaničnog zahteva.

U više beogradskih osnovnih i srednjih škola nam je rečeno da nikakav dopis sa nalogom da popišu sumnjive učenike nije stigao.

Direktor jedne beogradske gimnazije kaže za Danas da je prvog dana kada se desila tragedija u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u neformalnom razgovoru jedan policijski inspektor pitao da li u školi ima učenika koji su problematični, ali da se sve završilo na tome.

On kaže da su podaci o učenicima koje poseduje škola i stručni saradnici (psiholog i pedagog) tajna i da se ne smeju deliti jer bi time škola prekršila zakon.

I zrenjaninskim školama upućen je zahtev Policijske uprave da dostave spiskove dece sklone nasilju i tučama, kao i dece koje su žrtve nasilja ili su asocijalna, saznajemo nezvanično.

U dopisu se navodi da će Policijska uprava Zrenjanin sprovoditi pojačane mere kako bi se uočili problemi koji se  tiču bezbednosti  u školama.

Pedagoške i psihološke službe u zrenjaninskim školama reagovale su promptno, tražeći da se zahtev povuče, zbog čega su se obratile nadležnim školskim institucijama, pozivajući se na zaštitu prava deteta.

Zahtev je na kraju, kako smo saznali, povučen i neće se praviti spiskovi učenika, a svoj stav pedagoški radnici iskazali su jedistveno i argumentovano.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari