Muzički pomen britanskom neonacisti u BIGZ-u? 1

U Beogradu je za sutra planirano održavanje koncerta tri neonacistička benda kako bi se na njemu širio govor mržnje, rasističke ideje i ekstremistički stavovi, zbog čega su nadležni dužni da ga zabrane, saopštio je juče Savez komunističke omladine Jugoslavije.

Informacija da srpski neonacisti organizuju svoj muzički skup u Beogradu, Danasu je potvrđena i u Antifašističkoj akciji Novog Sada. Prvi sekretar SKOJ-a Aleksandar Đenić za naš list tvrdi da neonacistička grupacija Klub 28 namerava da u BIGZ-u na Senjaku u iznajmljenom prostoru na poslednjem spratu te zgrade okupi par stotina ultradesničara iz Srbije i Republike Srpske.

– Prema informacijama koje imamo koncert je zamišljen kao memorijalni skup posvećen Britancu Janu Stjuartu Donaldsonu, osnivaču neonacističke međunarodne skinhed mreže „Krv i čast“ koja deluje i u Srbiji. Održavanje takvog muzičkog skupa u slobodarskom Beogradu potpuno je neprihvatljivo. Takođe, tim okupljanjem bi se na najdrskiji način prekršile epidemiološke mere i pospešilo širenje opakog korona virusa“, što je dodatni razlog za zabranu – navodi Đenić.

On dodaje je organizator koncerta, Klub 28 u stvari paravan za neonacističku Srpsku diviziju Krv i čast, čiji su pripadnici svojevremeno formirali u Srbiji zvanično zabranjenu organizaciju Nacionalni stroj.

Brojke 2 i 8 u imenu organizacije predstavljaju drugo i osmo slovo abecede na engleskom. Te dve šifre daju prva dva slova reči Blood and Honour, odnosno Krv i čast na srpskom.

Prema njegovim rečima, među organizatorima koncerta i članovima bendova su brojni ekstremistički izgrednici od kojih su neki osuđivani i privođeni više puta.

Na plakatu kojim se reklamira „memorijalni koncert posvećen Jan Stjuartu Donaldsonu“, a potpisuje ga Klub 28 navodi se da će na njemu nastupiti bendovi Iz revolta, Predskazanje i Kristalna noć.

Na plakatu je naglašeno da informaciju o održavanju koncerta ne treba objavljivati na društvenim mrežama.

Inače, bendovi Predskazanje iz Jagodine i Kristalna noć iz Kragujevca su nekada bili „zvanični bendovi“ Srpske divizije Krv i čast i pojavili su se na njenoj prvoj muzičkoj kompilaciji objavljenoj 1998. godine. Nakon toga dolazi do sukoba među bendovima koji sačinjavaju mrežu Srpske divizije Krv i čast.

Nekoliko grupa, među njima Proviđenje i Kristalna noć se odvajaju i objavljuju kompilaciju u svom izdanju. Frakcija, koja je zadržala podršku centrale organizacije Krv i čast u Britaniji je pak objavila svoju kompilaciju i bendove oko Proviđenja i Kristalne noći označila kao „izdajnike, hobiste i profitere“.

Dugi niz godina postojala je netrpeljivost između ove dve međusobno sukobljene grupacije. U međuvremenu je, po svemu sudeći, došlo do pomirenja, jer na koncertima koje organizuje Klub 28 nastupaju kako bendovi koji imaju podršku Srpske divizije Krv i čast tako i grupe poput Proviđenja i Kristalne noći koje podržavaju Krv i čast pokret, ali se deklarišu kao „nezavisne RAC grupe“.

RAC je skraćenica za „Rock against Communism“ muzički festival koji je svojevremeno pokrenuo Jan Stjuart. Muzički sastavi koji slede njegov put za sebe koriste skraćenicu RAC kako bi označile svoju ideološku orijentaciju.

Na portalu Srpske divizije Krv i čast, koji je već neko vreme nedostupan na mreži, su objavljivane informacije o koncertima u organizaciji Kluba 28.

Razor 88

Srpska divizija Krv i čast je formirana 1995. godine. Jedan od njenih „zvaničnih bendova“ je bio i novosadski sastav Razor 88 u kome je član bio Goran Davidović, koji je suđen kao jedan od osnivača zabranjene organizacije Nacionalni stroj.

Gašić: Ne mogu da vam pomognem

Kako bi pravovremeno obavestili javnost o održavanju ekstremističkog skupa u Beogradu kontaktirali smo i Bratislava Gašića, direktora Bezbedonosne informativne agencije, čiji pripadnici pomno prate aktivnosti radikalnih grupacija u Srbiji, sa pitanjem da li ta služba ima saznanja o neonacističkom koncertu u Beogradu. Gašić je kratko odgovorio: „Ne mogu da vam pomognem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari