N1: Bivši kapiten fudbalske reprezentacije gradi na Vračaru, građani brinu da će ugroziti spomenik kulture 1Foto: Shutterstock/MatijaJovanovic

Gradska vlast u Beogradu nastavlja sa urušavanjem arhitektonskog nasleđa, kažu sagovornici N1.

Opet je na „meti“ Mišarska ulica, koja se nalazi u strogom centru grada. Za gradnju osmospratnice u toj ulici, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove izdao je dozvolu bivšem kapitenu fudbalske reprezentacije Aleksandru Kolarovu. Građani upozoravaju da bi ubrzo mogla biti izdata dozvola za još jednu višespratnicu, čija bi gradnja ugrozila jedan od spomenika kulture.

Ulica Mišarska, zona usporenog saobraćaja, ali i zona ubrzane gradnje. Na broju tri gradilište. A ispred njega tabla na kojoj piše da se gradi zgrada od ukupno osam spratova, provršine preko pet hiljada kvadratnih metara. I sve to u delu grada koji je kulturno-istorijska celina koja bi trebalo da bude pod zaštitom.

„Kada pratimo trend ove vlasti u poslednjih osam do 10 godina, vidimo trend da je jako puno objekata stradalo, bilo u okviru zakona, bilo van zakona, oni prosto za zakon ne haju. Vračar je pretrpeo ozbiljne posledice, kao i Stari grad. I do sada se pokazalo da je gradska vlast u saranji sa investitorima jača“, rekao je odbornik PSG-a Vladimir Pajić.

Na tabli piše i ko je ovog puta investitor – Unnak invest. Uvidom u građevinsku dozvolu koja je izdata piše da je investitor nekadašnji kapiten fudbalske reprezentacije Aleksandar Kolarov. Prema podacima iz APR, Unnak invest osnovan je 15. jula prošle godine, a dozvolu za izgradnju dobio je nakon četiri meseca od osnivanja. Građani smatraju da je dozvola izdata protivzakonito.

„Postojao je urbanistički projekat, koji je prošao, usvojen je i na osnovu toga izdata je građevinska dozvola. Ali ono što je sporno, kao i za Mišarsku 9, prema urbanističkim planovima višeg reda i građevinskim parametrima nije smela da se izda dozvola“, poručila je Sanja Solarević iz udruženja građana „Naša mesna zajednica“.

Zavod za zaštitu spomenika u urbanističkom projektu naveo je da su mere zaštite na ovom području istekle pre tri godine i da zbog toga nije potrebna njihova saglasnost za izdavanje dozvole. Da je ovo nije izuzetak, već pravilo, objašnjava i gradski odbornik.

„Vlast sačeka trenutak kada prethodna zaštita istekne, kao zakonska jedna odrednica, onda bukvalno posle par dana krenu u rušenje u saradnji sa investitorima, onda prosto nema nekog zakonskog limita za rušenje tih vila“, dodaje Pajić.

Građane brine i potencijalna izgradnja osmoospratnice na adresi Mišarska 9, koja bi mogla da ugrozi spomenik kulture, kuću nekadašnjeg rektora Univerziteta u Beogradu Bogdana Gavrilovića, ali i kvalitet života.

„To će značajno narušiti kvalitet života ljudi, jer će ostati bez dnevnog svetla, bukvalno će biti potpuno zagrađeni“, ističe Solarević.

Kako bi zaustavili izgradnju u Mišarskoj i, kako navode u saopštenju, odbranili ulicu od investitorskog urbanizma, UG Naša mesna zajednica pokrenula je online peticiju, koju je do sada potpisalo više od 600 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari