Britanski premijer protiv promene boje na dresu fudbalske reprezentacije Engleske 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Britanski premijer Riši Sunak rekao je danas da „ne bi trebalo petljati“ sa dizajnom krsta Svetog Đorđa na dresu fudbalske reprezentacije Engleske.

Kompanija Najki napravila je dresove za reprezentaciju Engleske za predstojeće Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, a umesto tradicionalne crveno-bele boje krst Svetog Đorđa ofarban je u mornarsko i svetlo plavu i ljubičastu boju.

Navijači, brojni političari, bivši i sadašnji sportisti protive se takvoj promeni na dresu, a prema saznjanjima Bi-Bi-Sija (BBC), nema planova za promenu ili povlačenje dresa.

U razgovoru sa novinarima, Sunak je rekao da „više voli original“ i da je nacionalna zastava izvor ponosa i identiteta.

„Kada su u pitanju zastave, ne treba da se petljamo jer su one izvor ponosa, identiteta, onoga ko smo mi i one su savršene takve“, rekao je Sunak, preneo je BBC.

Kompanija Najki saopštila je da je na dresu za predstojeće takmičenje krst „razigrano“ promenjen da „ujedini i inspiriše“.

Američka kompanija dodala je da su boje inspirisane kompletom za trening koji su nosili reprezentativci Engleske kada su osvojili Svetsko prvenstvo 1966. godine.

Više od 19.000 engleskih navijača potpisalo je peticiju na internetu kojom pozivaju da se vrate originalne boje.

Brojni političari i navijači osim dizajna tražili su i da se smanji cena dresova.

Kako je preneo Skaj, „autentična“ verzija dresa za odrasle košta 124,99 funti, dok je za decu 119,99 funti, a „stadionska“ verzija dresa košta 84,99 funti i 64,99 funti.

Evropsko prvenstvo održaće se od 14. juna do 14. jula u Nemačkoj, a Engleska će igrati u Grupi C sa Slovenijom, Danskom i Srbijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari