Oprečna mišljenja dvojice srpskih fudbalskih sudija: Da li je žuti karton, a ne crveni bio primereniji prijateljskoj utakmici u Moskvi? 1Foto: Vladimir Pesnya/STARSPORT

Fudbalska reprezentacija Srbije je izgubila ubedljivo od Rusije u prijateljskom susretu u Moskvi (4:0).

Oko pobednika nije bilo dileme, ali se dvojako tumačenje javilo u vezi s crvenim kartonom u 20. minutu Milanu Gajiću, koji je skrivio nepobitan prekršaj za najstrožu kaznu.

 

Na to je ukazao i selektor poraženog Dragan Stojković, ističući da je u prijateljskoj utakmici dovoljno bilo pokazati žuti i ostaviti oba tima da se i u nastavku bore s ravnopravnim snagama.

„Isključenje je ubilo utakmici“, zamera Piksi glavnom arbitru na drakonskoj odluci.

Kako su dvostruku kaznu videle naše fudbalske sudije?

Radomir Đurović ima puno opravdanje za kolegu iz Turske.

– Nije pogrešio. To je tipičan slučaj kada igrač treba da bude isključen. Sudija se bori za svoju poziciju i njega neko gleda i sigurno je da ne želi da dobije lošu ocenu za suđenje. Treba proveriti i koliko igrači razumeju termin prijateljska utakmica. To je utakmica gde selektori mogu da uigravaju svoje ekipe ili da probaju neke igrače koji nisu do tada imali veću minutažu u reprezentativnom dresu. Ali to nije meč gde sudija treba da bilo kome gleda kroz prste niti bi iko trebalo da očekuje to od njega. Zato me i čudi izjava Stojkovića. Ako on ima takav odnos prema sudijama, onda i ne iznenađuje potez Gajića koji je nonšalantno ušao u duel, izgubio ga, a onda povukao ili oborio igrača u izglednoj šansi za postizanje gola. Kada govorimo o prijateljskim utakmicama onda možemo da pričamo o tome da će sudija u duhu igre oprostiti neki sitan prekršaj na sredini terena, ali kada govorimo o ovako tehnički jasnim stvarima, onda ne možemo da zamerimo što je doneo baš ovakvu procenu. Odlično je obavio posao.

Na kraju popularni Raka iznosi svoje viđenje oko atmosfere u reprezentaciji Srbije.

– Ako mi dozvolite, meni deluje kao da mi prijateljske utakmice odrađujemo. Da pozovemo neke igrače koji igraju u klubovima iz zemlje u kojoj utakmicu igramo, da na put ide veliki broj ljudi koji nemaju preteranih veza sa fudbalom, a da rezultat nekako uvek izostane i zato nije čudo što smo doživeli smo fijasko. I u tom smislu moram da primetim i kažem, zapravo se, začudim, kako na ovakvim susretima nema mesta za jednog Veljka Birmančevića. On je standardni prvotimac češke Sparte, a klubovi iz Češke su redovni četvrtfinalisti bar nekog klupskog evropskog takmičenja, tako da eto, ne mogu a da se ne otmem utisku da je i za njega bilo mesta u reprezentaciji na ovoj turneji.

Danilo Grujić, opet, bliži je Piksijevom doživljaju.

– S obzirom da se radi o prijateljskoj utakmici, možemo da kažemo da je sudija upropastio istu. Po pravilima je to bio start za crveni karton i razumem šta je selektor rekao na konferenciji za štampu. Jasno je da on zna i razume fudbalska pravila, ali je možda mogla da bude i drugačija odluka tim pre što se sudije ne ocenjuju na prijateljskim susretima. Mada, i Gajić je doprineo svojim potezom čitavoj situaciji. Bio je poslednji igrač u odbrani i nije imao želju da ide na loptu, a da je bar uklizao pa makar je i promašio i zakačio potom igrača, bio bi to žuti karton. Ovako to jeste crveni karton, ali je zbog same utakmice možda mogao biti žuti. Navijači na tribinama, ali i pokraj malih ekrana nisu zaslužili da gledaju utakmicu 10 naspram 11.

Na pitanje šta bi on dosudio u takvoj situaciji, Grujić se iskreno nasmejao.

– Zatečen sam pitanjem. Pravi šah-mat, moram vam priznati. Da sam sudija u Ligi šampiona, sigurno bih doneo identičnu odluku. Da sam sudio prijateljsku utakmicu, sigurno bih dosudio penal, ali koju bih boju kartona pokazao, nisam siguran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari