Na Adi Ciganliji poslata podrška ženama koje su obolele od raka dojke, ali i poruka važnosti prevencije (FOTO/VIDEO) 1Foto: Marko Čonjagić/Danas

Pod sloganom „Za tebe, za mene, za sve nas“, na Adi Ciganliji danas je organizovano netakmičarsko trčanje, kako bi se uputila podrška ženama koje su obolele od raka dojke.

Srpski forum protiv raka dojke „Evropa Dona Srbija“ obeležio je oktobar kao međunarodni mesec protiv oboljenja od ove bolesti.

Pod sloganom „Za tebe, za mene, za sve nas“, na Adi Ciganliji organizovana je netakmičarsko trčanje „Race fot the cure“.

Ova trka je svojstven međunarodni događaj koji se održava u 150 gradova širom sveta i u kojem učestvuju milioni ljudi. Cilj jeste da se da podrška ženama koje su obolele od raka dojke, ali i da
se naglasi važnost preventivnih pregleda i ranog dijagnsotifikovanja bolesti, čime se povećava mogućnost izlečenja.

Jasmina Lukić, sektrtarica Evropa Dona Srbije, kazala je da se više od 90 odsto pacijentkinja kojima je gijagnostikovan rak dojke može izlečiti ukoliko se dijagnoza postavi u početnom stadijumu.

Istakla je važnost bavljenja fizičkom aktivnošću u svim starosnim dobima.

Prema istraživanjima koja je ona iznela, fizička aktivnost u trajanju od minimum 30 minuta dnevno za 20 odsto povećava šanse da se smanji rizik od raka dojke.

Iz ove organizacije ukazali su na važnost odziva na skrining dijagnostiku u cilju ranog otkrivanja i smanjenja smrtnosti kod žena.

Tamara Naumović iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ kazala je da je rak dojke najčešći maligni tumor kod žena i da se u svetu godišnje novodijagnostikuje dva miliona
novooblelih, dok 685.000 njih premine.

– U Srbiji je prema podacima iz 2020. godine od ove bolesti obolelo 4.695 žena a premunilo 1.700 njih – rekla je Naumović.

U poređenju sa drugim evropskim zemljama, Srbija se svrstava u grupu zemalja sa srednjim rizikom obolevanja od raka dojke, ali po smrtnosti nalazimo se na drugom mestu u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari