Na osnovu onoga što je urađeno, već u januaru na ski stazama na Besnoj kobili dnevno će moći da skija oko hiljadu zaljubljenika u ovaj zimski sport čime jug Srbije dobija prvi uređeni sportski ski centar, iako je ranije najavljivano da bi to moglo da se desi na Vlasini ili Kukavici.

– Sve ovo ne bismo mogli da zaokružimo za samo godinu dana da nismo dobili podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja u ukupnom iznosu od oko 40 miliona dinara čime smo asfaltirali put u dužini od 1.580 metara i trafo-stanicu jačine 10 KW – naglašava za Danas Dejan Manić, direktor JP Skijalište Besna kobila.

Uz ulaganje od 11 miliona dinara preko projekta javnih radova, kompletno je rekonstruisan nekadašnji planinarski dom koji je sada pretvoren u hotel koji može da primi na celodnevni boravak oko pedeset gostiju. Iz budžeta grada izdvojeno je 30 miliona dinara kako bi se sredio parking prostor ispred planinarskog doma, a postavljena je rasveta do samog planinarskog doma.

Po Manićevim rečima, za početak sezone spremne su dve ski-staze u dužini od po 500 metara, a u toku je montaža ski lifta-tanjirače koji će odvoziti 720 skijaša na sat, a za najmlađe skijaše biće na usluzi mini ski-lift dužine 250 metara i prilagođena staza u dužini od pola kilometra.

Perspektivni planovi govore da bi na Besnoj kobili, a na osnovu master plana koji je uradila specijalizovana kanadska kompanija „Ecosign“ da bi ovde dnevno na skijanju moglo da boravi i do 15.000 skijaša sa juga Srbije, ali i iz Makedonije i Bugarske. Prema tom planu, postoji mogućnost izrade čak 48 staza, kao i dva ski-puta ukupne dužine od 56 kilometara, na ukupnoj površini od 272 hektara koliko raspolaže područje Besne kobile. Na osnovu tih projekcija, ove je godine snimljen teren kako bi se preduzele dalje mere oko eksproprijacije zemljišta i konkretizacija finansijskih potreba.

– Najvažnije je da ćemo imati probnu sezonu sa prvim skijašima, a očekujemo da to budu vikend dolasci pre svega skijaša sa juga Srbije koji s nestrpljenjem očekuju da isprobaju i ski-lift, ali i usluge u restoranu, za šta ćemo iz Vranja imati organizovan prevoz svakog vikenda – kaže Manić.

Skijališta Srbije su poklonila ovdašnjem preduzeću i veliku žičaru „Duboka 2“ koja je bila instalirana na Kopaoniku, ali je bila uskladištena jer se na proleće očekuje priprema i uređenje zemljišta za njeno postavljanje. Direktor Manić navodi da je konfiguracija terena na Besnoj kobili u odnosu na mesto na Kopaoniku gde je ona bila instalirana drugačije, pa su neophodna nova merenja kao i prilagođavanje kompletne mehanike koju žičara poseduje.

– Impresioniran sam brzinom i kvalitetom onoga što je ovde za samo godinu dana urađeno i mislim da smo dobili jedan ski-centar, koji će na nadmorskoj visini od preko 1.200 metara biti značajan za školski ski-turizam, ali i za organizovanje stručnih sportskih seminara zato što postoji adekvatan objekat – ocenio je predsednik Sportskog saveza Aleksandar Šoštar.

Po mišljenju Daneta Korice, atletske legende i sekretara Atletskog saveza, Besna kobila će tek biti centar gde će tokom cele godine moći da borave sportske ekipe na pripremama, a pre svega to važi za srednjoškolski sport na jugoistoku Srbije. Zadovoljan postignutim, uz oprez da nema „opravdanja da se ovako i ne nastavi uprkos krizi“ jeste i Zoran Antić, predsednik Sportskog saveza Vranja, koji smatra da Besna kobila mora još više medijski da bude promovisana kako bi bila već od prve godine prepoznatljiva na srpskoj karti zimskih ski-centara.

 

Poziv ministru Dinkiću

Veoma bismo voleli da se prvi na novoj stazi na Besnoj Kobili okuša ministar ekonomije Mlađan Dinkić kome ćemo uputiti zvanični poziv pošto je on najbolji skijaš među ministrima, a do sada je na skijanje odlazio na Kopaonik. Ovoga puta, nadamo se, biće naš gost, kažu u JP Skijalište Besna kobila.

Stiže i tabač snega

– Zahvaljujući uspešnoj saradnji sa Skijalištima Srbije i svesrdnoj želji da nam pomognu na startu jednog novog ski-centra u Srbiji, za ovu sezonu dobićemo i jedan ski tabač snega, vrlo skupu mašinu za koju trenutno nemamo sredstava da je kupimo, što je još jedna potvrda da će skijaši koji ovde dođu imati idealne uslove i za probirljive vožnje – naglašava za Danas Dejan Manić, direktor JP Skijalište Besna kobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari