Predlog Srbije da se na 34. zasedanju Komiteta za svetsku kulturnu baštinu Unesko, koje se od 25. jula do 3. avgusta održava u Braziliji, razmatra njen zahtev za konzervaciju spomenika kulture na Kosovu i Metohiji, odložen je za 2011. Na Svetskoj listi ugrožene svetske baštine nalaze se manastiri – Pećka Patrijaršija, Gračanica, Visoki Dečani, kao i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.


Nebojša Bradić, ministar kulture, izjavio da je jedna od tačaka Komiteta koji se bavi zaštitom svetske kulturne i prirodne baštine trebalo da bude predlog odluke o stanju konzervacije srednjovekovnih spomenika na KiM koji se nalaze na Uneskovoj listi ugrožene svetske baštine, ali da je na predlog Francuske i Švajcarske rasprava odložena za sledeću sednicu Komiteta 2011. godine, prenosi Tanjug.

– Povodom ove tačke vođena je rasprava na Komitetu, u kojoj je učestvovala i Srbija koja se založila za donošenje tražene odluke o stanju konzervacije srednjevekovnih spomenika na Kosovu, a protiv politizacije ovog tela UN. Za odlaganje rasprave glasalo je 11 država, tri je bilo uzdržano, dok je šest glasalo za raspravu – objašnjava Bradić.

Prema Bradićevim rečima, predlog Srbije podržali su – Rusija, Kina, Brazil, Južnoafrička Republika, Mali i Meksiko. Ostale države članice Uneskovog Komiteta za svetsku kulturnu baštinu su – Australija, Bahrein, Barbados, Kambodža, Estonija, Etiopija, Francuska, Irak, Jordan, Meksiko, Nigerija, Švedska, Švajcarska, Tajland i Ujedinjeni Arapski Emirati.

U Ministarstvu kulture našem listu juče je objašnjeno da Srbija ne mora iduće godine ponovo da podnosi isti zahtev, jer je rasprava o ovoj temi ušla u zapisnik Komiteta Uneska kao predlog zvaničnog Beograda.

Nacrt odluke o stanju konzervacije spomenika na Kosovu usvojen je 2009. na zasedanju Komiteta u Sevilji, na zahtev Srbije, a u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i poštovanjem njenog državnog suvereniteta i integriteta, navode u Ministarstvu.

U visokim diplomatskim krugovima spekuliše se da iza francuskog i švajcarskog predloga za odlaganje rasprave o srpskom spomeničkom nasleđu na KiM sa liste Uneska, stoje politički razlozi. Izvori Danasa tvrde da je reč o „kupovini vremena“, jer se čeka da Kosovo uđe u UN.

Priština je nedavno najavila da bi kandidaturu za članstvo u UN mogla da podnese 2011, što zapadne diplomate procenjuju kao realnu mogućnost. U Ambasadi Francuske u Srbiji juče nismo mogli da dobijemo zvaničan odgovor na pitanje da li iza francuskog predloga u Braziliji stoje politički razlozi.

Jovan Ćirilov, bivši predsednik Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom, izjavio je za Danas da „odlaganje rasprave u Brazilu nije dobro, jer je zbog stanja kulturne baštine na KiM važno da konzervacija počne što pre“. Ćirilov takođe sumnja da je „odluka Komiteta Uneska vezana za raspravu o statusu KiM“, što je „ipak, stvar politike, a ne materijalnih razloga“. On smatra da bez obzira na budući kosovski status i eventualne odluke međunarodnih institucija, niko neće moći da Srbiji, kao matičnoj državi, uskrati pravo da brine o spomenicima kulture na KiM.

Srbija na Uneskovoj listi

Iz Srbije na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine nalaze se – Stari Ras i Sopoćani, manastiri Studenica, Visoki Dečani, Gračanica, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodica Ljeviška, Gamzigrad – Romulijana. Manastiri i crkve na KiM upisani su na Uneskovu listu pod zajedničkim imenom srednjevekovni spomenici na Kosovu, zbog čega je u javnosti pre nekoliko godina vođena polemika zašto nisu titulisani kao „srpski“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari