Na dijalogu u Bujanovcu dogovoreno zapošljavanje Albanaca 1Dijalog u Bujanovcu/Foto: Dušan Pešić

Dijalog koji smo vodili danas rezultirao je našim zajedničkim dogovorom o Planu od 7 tačaka i o vremenu u kome ćemo imati primenjeno u institucijama Srbije zaposlene pripadnike albanske nacionalne manjine jer im je tamo mesto, ne samo što zakon tako kaže, već i zato što je to jedino prirodno, rekla je Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, na sastanku ministara Vlade Srbije i predstavnika Albanaca sa juga zemlje.

Tokom današnjeg dijaloga u Bujanovcu dogovoren je plan i rokovi za zapošljavanje Albanaca u srpskim institucijama.

„Danas smo imali zadovoljstvo da gledamo u stvarnosti političku volju za život Albanaca i Srba i za prava Albanac u Srbiji. Sve ono što je zapisano u Planu od 7 tačaka, Ustavu Srbije i u Zakonu o nacionalnim savetima“, rekla je ministarka Čomić.

U roku od deset dana biće formirana radna grupa koja će se baviti primedbama i sugestijama Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) po pitanju zapošljavanja Albanaca.

„Radna grupa će videti šta može, kako može i kad može, a za tri meseca od tada sastaćemo se ponovo da vidimo koliko smo vladavine prava primenili, koliko smo ljudi zaposlili i da li ima rezultata dijalog koji vodimo“, rekla je Čomić.

Na dijalogu u Bujanovcu dogovoreno zapošljavanje Albanaca 2
Sleva nadesno: Bratu, Mustafa i Čomić/Foto: Dušan Pešić

Predsednik NSA, Ragmi Mustafa, istakao je da su Albanci istakli volju da sarađuju, kao i da treba da se utvrde vremenski okviri za integraciju Albanaca u državne institucije.

„Pričali smo o tri teme – integraciji pripadnika albanske zajednice, pravosuđu i zdravstvu. U pravosuđu nema Albanaca. Ne vodimo nijednu zdravstvenu ustanovu u Preševu i Bujanovcu i brojevi koje smo mi izneli su zastrašujući. Dokument o Planu od 7 tačaka je još 4. jula 2013. odobrila Vlade Srbije, a od tada je prošlo mnogo godina. Suština dijaloga je implementacija tog plana, da poboljšamo položaj Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi“, rekao je Mustafa.

Šef Misije OEBS u Srbiji, Jan Bratu, istakao je da je ključno sprovođenje Plana od 7 tačaka i da je, od 2013. godine, Srbija ponovo pokazala da je posvećena dijalogu i daljem sprovođenju tog plana, a u dogovoru sa NSA.

Vladu Srbije na današnjem sastanku predstavljali su Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, kao i predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i Ministarstva pravosuđa.

Predstavnici Albanaca na jugu Srbije, pored Mustafe, bili su Ardita Sinani iz Preševa, prvi čovek bujanovačke Skupštine Enver Ramadani i Nagip Arifi, predsednik opštine Bujanovac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari