Na državi odgovornost za ubijene žene 1Foto: Aleksandar Roknić

Okupile smo se danas, na Međunarodni dan borbe protiv femicida, da zahtevamo od institucija da svaku prijavu nasilja podrobno i sveobuhvatno ispitaju i da veruju ženama koje prijavljuju nasilje.

Takođe zahtevamo da se utvrde propusti u slučajevima ubijenih žena koje su se prethodno obraćale institucijama za zaštitu – kaže za Danas Vedrana Lacmanović iz Autonomnog ženskog centra na protestu „Stop ubijanju žena“, kojim je u okviru 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama obeležen 6. decembar. Na ovaj dan, kako podseća Lacmanović, pre trideset godina dogodio se Montrealski masakr, u kome je Mark Lepin ubio 14 studentkinja Politehničkog fakulteta u Montrealu, u Kanadi, vičući „Vi ste sve jedna hrpa feministkinja, a ja mrzim feministkinje“.

Međunarodni dan borbe protiv femicida tradicionalno se obeležava širom sveta u znak sećanja na žene koje su ubili muškarci samo zato što su žene. Juče je u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu postavljeno nekoliko desetina crvenih cipela, a okupljene aktivistkinje i aktivisti držali su transparente „Stop ubijanju žena“. Crvene cipele simbolizuju nestale ili ubijene žene, a aktivistkinje takvom postavkom insistiraju da se utvrdi „zašto one nisu među nama“.

U Srbiji je tokom ove godine ubijeno 25 žena od strane bivših ili aktuelnih partnera, supruga, sinova, unuka, očuha, a zabeleženo je još 12 pokušaja ubistva. Pet žena je prijavljivalo nasilje nadležnim institucijama, a trojica ubica su od ranije poznati policiji zbog nasilničkog ponašanja. Šest žena je ubijeno vatrenim oružjem. Broj indirektnih žrtava femicida, odnosno osoba koje su ostale bez majke je 39. Ovi podaci su prikupljeni iz medija jer javno dostupna državna statistika o femicidu u Srbiji ne postoji.

Protest u Beogradu organizovali su Autonomni ženski centar, Žene u crnom iz Beograda, NENA – grupa za mir i prava žena Leskovac, udruženje žena Anima iz Đulića i Fondacija CURE iz Sarajeva. Organizacije Oaza sigurnosti Kragujevac, Alternativni krug Kragujevac, Udruženje žena Peščanik Kruševac takođe su obeležile ovaj dana u svojim gradovima.

Selimović: Zahtevamo odgovornost za svaku žrtvu

Podršku beogradskom protestu „Stop ubijanju žena“ pružile su i žene iz Bosne i Hercegovine. Među njima je Suvada Selimović iz Zvornika, jedna od svedokinja na Ženskom sudu: „Ovde su i žene koje su u vreme rata ostale bez svojih članova porodica i koje još uvek nisu dočekale pravdu. Za tu pravdu se moramo boriti zajedno i zahtevati odgovornost za svaku žrtvu“, ističe Selimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.