Na državnom takmičenju u programiranju uz pomoć mikrobit uređaja tim OŠ 'Đura Jakšić' iz Beograda osvojio prvo mesto 1Foto: Nemanja Knežević

U organizaciji programa „Škole za 21. vek“, jednog od najvećih regionalnih edukativnih projekata koji je pokrenuo British Council, a finasirala vlada Ujedinjenog Kraljevstva, juče je održano veliko državno takmičenje u programiranju uz pomoć mikrobit uređaja, a povodom završetka programa, predstavljeni su rezultati i dodeljene vredne nagrade svim timovima koji su učestvovali na takmičenju.

Ovaj regionalni program, koji je na prostoru Zapadnog Balkana realizovan u partnerstvu s nadležnim obrazovnim institucijama zemalja učesnica, imao je za cilj unaprđenje digitalne pismenosti, razvoja kritičkog mišljenja i veština rešavanja problema i programiranja kod dece uzrasta od 10 do 15 godina. Takođe, prioriteti programa bili su stvaranje obrazovnog okruženja koje podstiče učenike da budu inovativni, sposobni da iskoriste potencijal novih tehnologija i da doprinesu ekonosmkom razvoju zemalja regiona, navode u saopštenju.

Tim učenika iz osnovne škole Đura Jakšić iz Beograda osvojio je prvo mesto sa projektom Pametna učionica. Uz primenu mikrobit uređaja, učenici su imali priliku da pokažu na koje sve načine je moguće rešiti probleme iz svog oruženja, a tim iz osnovne škole Jovan Cvijić iz Šapca je osvojio drugo mesto sa projektom Helsi (Help me see).

Treće mesto je pripalo osnovnoj školi Petar Leković iz Požege za projekat Automatska samoposluga za beskućnike sa hologramskim uputstvom za upotrebu. Pored glavnih nagrada za najinovativnije projekte iz Srbije dodeljene su i tri specijalne nagrade. Nagrada za najmlađi tim pripala je osnovnoj školi Vojvoda Stepa iz Beograda čiji je projekat Komplet za slepe i slabovide osobe, a osnovna škola Rade Dodić iz Trstenika je sa projekatom Pametni Staklenik osvojila zasluženu nagradu za tim sa najboljim projektom na temu zaštite životne sredine. Nagrada za tim koji je razvio najsloženiji kod pripala je osnovnoj školi Miroslav Antić sa Palića, sa projektom za najbolje napisan kod – Smart @ Home.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari