Na godišnjicu smrti Josipa Broza Tita Vranjanci zaboravili na Maršala i njegove posete njihovom gradu 1Sa izbledelih slika Titove posete Vranju 1968.godine. Foto:Knjiga "Vranje" M.P.

Danas malo koji Vranjanac se seća kada su se godišnjice smrti Josipa Broza Tita, na današnji dan obeležavale oglašavanjem fabričkih sirena u 15,05 kada je pre tačno 43 godine preminuo u Kliničkom centru u Ljubljani, a još manje koliko puta je posetio Vranje i jug Srbije.

Prvi put na povratku iz Makedonije „Plavi voz“ sa Josipom Brozom Titom zaustavio se 7.juna 1957.godine u Železničkoj stanici Ristovac nadomak Vranja.

„Saznavši u poslednjem trenutku da će se „Plavi voz“ zaustaviti u Ristovcu lokalni seljani su napustili oranice i krenuli ka železničkoj stanici (…) Predsednik Tito je izašao iz voza, i razgovarao sa seljanima na peronu (…) Razgovarali su o poljoprivrednim radovima i izgledima roda pšenice“, zapisao je u knjizi „Vranje“ novinar Miodrag Pešić.

Isti autor navodi da su južnjaci imali susret sa Maršalom Jugoslavije i 5.marta 1959. godine kada se on vozom vraćao iz posete Grčkoj.  „Predsednika Tita dočekalo je 12.000 ljudi“, naveo je horničar u svojoj knjizi.

U zvaničnoj poseti Vranju, i jedinoj u njegovoj političkoj karijeri, Josip Broz Tito boravio je 20.oktobra 1968.godine. Dočekalo ga je, kako su zabeležili lokalni novinari i nedeljnik „Slobodna reč“ oko 30.000 građana. Pored supruge Jovanke, Tita su u poseti Vranju pratili i Milentije Popović, Mijalko Todorović, Petar Stambolić, Rudi Kolak, Miloš Minić i drugi državni i republički funkcioneri.

Dragoslav Bucko Popović, čiju ispovest o dočeku Tita u Vranju je pribeležio potpisnik ovih redova, kaže da je „nekoliko meseci pre nego što je ozvaničena poseta maršala Vranju bio određen da kao omladinac uruči Titu sliku na bini u centru  Vranja“.

„Drugarica Olga, tada visoki komunistički funkcioner dugo me je pripremala kroz ispitivanje za taj svečani čin.Bio sam pod velikom tremom sve do dana kada sam uručio sliku i poželeo dobrodošlicu Titu“, ostala je zabeležena Popovićeva ispovest koju je novinar Danasa objavio u Dopisnici u Danasu pod naslovom „Tito i ja“.

Broz je tada obišao Pamučni kombinat u Vranju izgovorivši te 1968.godine možda i vizionarske reči:“Izučavanju mogućnosti i potreba ovoga kraja treba studiozna pristupiti. Kada se grade fabrike treba nastojati da one budu sposobne za konkurenciju i na inostranom tržištu“.

Tokom večere kulturno umetnički program izveo je Folklorni ansambl „Sevdah“. Svirali su i trubači Bakija Bakić sa orkestrom, ali i Kurta Ajredinović, slavni klarinetista iz ovoga kraja.

Tito je sa delegacijom funkcionera u Vranju boravio od 16,30 do 21,30 sati, zabeležio je novinar Tanjuga, navodeći da se kompozicija „Plavog voza“ uz aplauze građana zaputila ka Beogradu.

Danas niko u Udruženju boraca koje u Vranju postoji godinama nije bio dostupan za komentar, a u prostorijama Udruženja u neposrednoj blizini gradske uprave ne postoji ni jedno obeležje koje podseća na Tita i njegove posete sada centralnoj opštini Pčinjskog okruga.

Prošlo je od Titove smrti 43 godina, a od posete Vranju više od pola veka. Kakav brzi zaborav, bez odgovora i komentara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari