Na igralištu za decu u Leskovcu špricevi, pikavci, pivske flaše i limenke 1Foto: M. Ivanović

Razbacane plastične pivske flaše i limenke, plastične kese na sve strane, pikavci i drugi otpad rasejan je na dečjem igralištu iza Garetove palate u Leskovcu. Ovo je slika koja se u letnjim mesecima vidi svakog jutra, a rezultat je noćnih žurki mladih.

Kako javlja JuGmedia, reč je o igralištu s toboganom i gumenom podlogom koje su lokalne samouprava i kompanija „Falke“ napravili između gustih stambenih zgrada, tamo gde je bilo starih ljuljaški a okolo trava i drveće.

„I novo igralište bilo je sjajno i nešto novo za taj deo grada, ali namenjeno isključivo mališanima. U međuvremenu je ono postalo zbirište mlađe populacije do ranih jutarnjih sati, a onaj deo zelenog pojasa prema Garetovoj palati ostao je bez trave i tu se sada igra fudbal. Tu okolo stanari nalaze i narkomanske špriceve, a ulazi mirišu na urin“, piše JuGmedia.

U planu je bilo da se igralište ogradi, što, ipak, nije učinjeno.

„Od samog starta moralo je mnogo da se vodi računa o deci, da se ne povrede na samom igralištu, ali i da ne istrče na ulicu, s obzirom da se ono nalazi tik uz dve ulice – Nemanjine i Slobodana Penezića Krcuna“, priča majka koja stanuje u zgradi iznad igrališta a čija deca su sada „prerasla“ tobogan.

Pored smeća, koje radnici JKP „Komunalac“ redovno sakupljaju, stanarima stambenih zgrada smeta i „nesnosna buka tokom celog dana“.

„Mi smo ostali bez mira i bez sna. Kada se ona najmlađa deca povuku sa igrališta, onda na scenu stupaju majke s malo većom decom. Cika i vrisak do 23 časa. Kada oni odu, dođu klinci, maloletnici. Tu su prave žurke i tako do zore, a niko ništa ne sme da kaže, da se toj mladeži ne zameri“, priča čovek čiji se unuk takođe zabavlja na toboganu, ali „u razumnom vremenu“.

Stanari su se više puta obraćali komunalnoj policiji i u Policijskoj upravi Leskovac i uvek su izlazili na lice mesta, ali „rešenje se nije našlo“.

„Ono što tražimo to je da se igralište ogradi i da se postave table na kojima bi se preciziralo vreme do kada može da se igra na njemu, ali i zabrani okupljanje jer stambeni blok poput ovoga nije mesto za noćne žurke. Prosto je nepodnošljivo da ti ispod prozora celu noć vrište, deru se, pevaju i luduju. Ovo je, ipak, urbana sredina“, žali se deka.

Drugi, pak, najviše žale što je „nestalo zelenila“ i tvrde da je i „drveće nestalo, sasušilo se jer niko ne poliva“.

I klupe u parku su oštećene, sa sagovornici portala JuGmedia tvrde da su za to „najviše krivi roditelji, jer ih pomeraju gde kome i kako odgovara kako bi ispijali kafe“.

„Nebo ionako nismo mogli da vidimo od gustih zgrada, sada su nam uzeli mir i zelenilo“, očajna je sredovečna žena.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari