Na jugu Srbije vakcinacija zvanično moguća samo za one sa srpskim dokumentima 1Dr Slađan Stanković Foto: Vojkan Ristić/Danas

Tokom jučerašnjeg dana u zdravstvenim ustanovama u Vranju i Bujanovcu nije bilo moguće dobiti ni zvaničnu potvrdu, ali ni demanti kontroverznih informacija o tome da je na jugu Srbije moguće vakcinisanje građana Severne Makedonije i sa Kosova i Metohije, čak i onih koji nemaju isprave Republike Srbije ili boravište na njenoj teritoriji.

Dr Slađan Stanković, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju kaže da je tokom jučerašnjeg dana bio „bombardovan novinarskim pozivima i mejlovima iz više beogradskih redakcija sa ovim pitanjem“.

„Pravo na vakcinaciju imaju državljani Srbije i to je ono što ja znam“, bio je kratak vranjski epidemiolog.

Nezvanično u Domu zdravlja u Bujanovcu vakcinu su primili samo „oni građani Severne Makedonije sa dvojnim državljanstvom“, a Danasu je rečeno da su „vakcinisani samo oni građani Kosova i Metohije sa važećim srpskim dokumentima, najčešće sa ličnom kartom“.

Da li je bilo zloupotrebe ličnih dokumenata, sada je nemoguće potvrditi. Ranije navode o vakcinaciji Albanaca sa KiM u izjavi novinarima demantovao je Predsednik Opštine Bujanovac Nagip Arifi.

U Vranju se mogu čuti različite priče, vezano za vakcinaciju građana Makedonije i iz južne pokrajine počev od onih da se vakcinacija naplaćuje „70 evra po dozi“, pa do toga da se koriste „pasoši građana Srbije koje lekari ne proveravaju“. Provera ovih navoda je zvanično juče bila nemoguća za dopisnike kako nacionalnih medija, tako i za medije u lokalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari