Za samo nedelju dana koliko je trajalo prijavljivanje za topli obrok u narodnoj kuhinji u Pirotu javilo se više od 700 Piroćanaca. Sekretar pirotskog odbora Crvenog krsta Miroljub Mijić kaže da se dnevno javljalo po stotinak ljudi koji traže ovu vrste pomoći i da će tokom ove nedelje komisija sačiniti spisak budućih korisnika.

– Priprema jela počeće početkom marta, a u naredna četiri meseca na narodnom kazanu hraniće se 550 korisnika od kojih će tridesetak osoba tople obroke dobijati na kućnu adresu – rekao je Mijić. On je dodao da pravo na tople obroke imaju korisnici materijalnog obezbeđenja, pre svih stara lica i deca, osobe bez ikakvih prihoda ili sa penzijama koje su ispod granice siromaštva, izbegla i raseljena lica, invalidi i samohrani roditelji.

– Među prijavljenima je veliki broj porodica sa četiri i više članova. Njima ćemo dati dva ili više bonova – kaže Mijić, dodajući da se oko 80 odsto prijavljenih Piroćanaca i ranijih godina hranilo na narodnom kazanu.

Mijić kaže da se novi korisnici uglavnom dvoume da li da zatraže ovu vrstu pomoći. – Verovatno zbog nekih predrasuda, a možda je za neke ljude poražavajuće da čekaju i stoje u redu za ovu pomoć. Pošto glad ne može da se trpi, na kraju se prijave i dolaze da traže pomoć – kaže Mijić, dodajući da kuhinja treba da radi četiri meseca.

Rad narodne kuhinje finansiraju Vlada Srbije, Crveni krst Srbije, lokalna samouprava i Crveni krst Pirota. Narodna kuhinja u Pirotu radi više od 15 godina sa povremenim prekidima.

Jeftiniji hleb u vranjskom Klasu

Vranje – U privatnoj pekari Klas vlasnika Miodraga Antića vekna belog hleba od pola kilograma prodaje se po ceni od trideset dinara, a pojeftinili su i drugi proizvodi od brašna. Vlasnik pekara Miodrag Antić kaže da nije reč o akciji već da će pojeftinjenje na snazi biti dok se ne povećaju cene brašna i energenata. V. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari