Proteklog vikenda na Ergeli Kelebija otvoren je jedinstven muzej kočija, u kojem su mesto našli stari fijakeri, čeze, karuce, poštanske kočije, kao i zaprežne, feder i lovačke kočije, ali i one kojima su ljudi odvoženi na poslednji počinak.

Najstariji primerak kočija koji je izložen u ovom muzeju je kavaljerska kočija iz Velike Kanjiže, napravljena pre više od 200 godina, tačno 1793. Onima koji se danas voze „mercedesima“ i „hondama“ svakako izgleda prevaziđeno baviti se ovim neopisivo sporim prevoznim sredstvima, ali pojedini primerci ovih kočija za njihove vlasnike imale su značaj upravo jednog „mercedesa“.

Ovo je inače prvi muzej kočija u našoj zemlji, a ideja da se on otvori baš na ovom prostoru je logično povezana sa poslom kojim se bavi Ergela. Na ovom prostoru na Kelebiji uzgajaju se uglavnom rasni jahaći lipicaneri, a uz novootvoreni muzej Ergela je upotpunila svoju turističku ponudu.

– Voditi računa o tradiciji i postati kulturno bogatiji jeste jedan od najvrednijih zadataka u ovom modernom i užurbanom svetu. Ja sam sigurna da će ovaj muzej značiti mnogo za sve građane Subotice, ali i za sve one koje put nanese u ovaj kraj, i u našu ergelu, i da će u njemu moći da steknu neka nova saznanja o kulturi i tradiciji ovog podneblja – rekla je Tereza Keresteš, direktorka Ergele Kelebija prilikom otvaranja muzeja.

Deo svečanosti posvećen ovom događaju bila je i parada lipicanera, na kojoj je predstavljeno šezdesetak konja i isti toliko spretnih jahača, koji su publici demonstrirali koliko lepotu ovih plemenitih životinja, toliko i veštinu svog jahaćeg umeća. Među njima je bilo i dosta dece, budući da na Ergeli postoji i vrlo popularna škola jahanja, gde najmlađi počinju svoje druženje sa konjima od onih najzanimljivijih, od ponija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari