Reporter Danasa u Bloku 70: Da li drugi požar u Tržnom centru na Novom Beogradu znači da više nećemo ići "kod Kineza"? (FOTO) 1Foto: Miroslav Dragojević/Danas

Sreda, 24. januar. Beograd je probudila još jedna nemila vest, a ponovo je centar dešavanja bio Blok 70.

U ranim jutarnjim časovima izbio je požar u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu i to drugi u poslednjih nekoliko godina.

Reporter Danasa u Bloku 70: Da li drugi požar u Tržnom centru na Novom Beogradu znači da više nećemo ići "kod Kineza"? (FOTO) 2
Foto: Miroslav Dragojević/Danas

U avgustu 2021. godine, prvi put je buknula vatra u ovom tržnom centru i tada je zahvatila 183 lokala i pričinjena je velika materijalna šteta.

Smirivanje tog požara trajalo je čitavu noć.

Ali, da se vratimo u sadašnjost. Dok se približavamo mestu požara na Novom Beogradu, kao da proživaljavam deža vi, već viđena stvarnost koja deluje nestvarno.

Još uvek smo kilometrima udaljeni od „Kineza“, ali u vazduhu se već oseća miris nagorele plastike i drveta, a iznad novobeogradskih zgrada blago se nazire dimna zavesa koja zaklanja i onako sivo nebo.

Dok polako ulazimo u Ulicu Jurija Gagarina, čuje se veliki broj sirena hitnih službi, kao i helikopteri koji nadleću samu zgradu.

Reporter Danasa u Bloku 70: Da li drugi požar u Tržnom centru na Novom Beogradu znači da više nećemo ići "kod Kineza"? (FOTO) 3
Foto: Miroslav Dragojević/Danas

Na ulici je parkiran veliki broj policijskih i vatrogasnih vozila. Prilazimo polako kompleksu tržnog centra, dok nam različita rotaciona svetla i sve gušći dim zasleplju oči.

I tek tada shvatam, ipak nije deža vi. Jer se nepsosredno uz lokaciju novog požara nazire kostur dela tržnog centra koji je izgoreo pre dve i po godine, a koji još uvek stoji tu ogoljen, da podseća i opominje.

Reporter Danasa u Bloku 70: Da li drugi požar u Tržnom centru na Novom Beogradu znači da više nećemo ići "kod Kineza"? (FOTO) 4
Foto: Miroslav Dragojević/Danas

Izlazimo iz kola i polako prilazimo sve bliže mestu gde je požar najviše zahvatio zgradu. Cela situcija izgleda kao scena iz nekog postapokaliptičnog filma, hladno je, svuda je led, a vazduh je siv i težak od gustog dima.

Pored glavnog ulaza, i dalje duž zgrade, stoji veliki broj pripadnika policije koji obezbeđuju prilaz, dok pored njih, nekolicina vatrogasaca sedi na hladnim, napuštenim tezgama i odmaraju se pred nove izazove.

Reporter Danasa u Bloku 70: Da li drugi požar u Tržnom centru na Novom Beogradu znači da više nećemo ići "kod Kineza"? (FOTO) 5
Foto: Miroslav Dragojević/Danas

Kako dolazimo do dela zgrade, koji je požar najviše zahvatio, dišemo sve pliće zbog sve jačeg i gušćeg dima. Mnogi kineski radnici stoje u grupicama i posmatraju u neverici kako njihova zgrada bledi i u vidu pepela pada svuda po ulici.

Brojni radnici vuku i nose pune kese i kutije stvari koje su uspeli da spasu iz svojih lokala, a svi zbunjeni i u isčekivanju ishoda ovog nemilog događaja. Drugi stoje sa strane, sa maskama preko lica da se zaštite od toksičnog dima i nemi posmatraju državne službe koje užurbano kruže okolo.

Reporter Danasa u Bloku 70: Da li drugi požar u Tržnom centru na Novom Beogradu znači da više nećemo ići "kod Kineza"? (FOTO) 6
Foto: Miroslav Dragojević/Danas

Ipak, mnogo kutija i stvari ostalo je razbacano po platou ispred zgrade, brojni automobili ostali su zarobljeni uz tržni centar, jer se sve desilo iznenada i rano ujutru, što je možda i sreća u nesreći, jer je taj splet okolnosti sačuvao živote.

Požar je gašen sa zemlje i uz pomoć helikoptera i konačno posle nekoliko časova je lokalizovan, dok je gust dim još uvek kuljao kroz prozore i rupe u krovu na sve strane i širio se preko Novog Beograda.

Kroz, na momente svetlosivi, a na momente skoro crn dim, još uvek se naziru vatrogasci na galeriji tržnog centra koji gase zaostale plamenove i provetravaju zgradu, dok oko 30 metara dalje kran podiže jednog vatrogasca visoko iznad tržnog centra, kako bi delovao sa visine.

Uz te scene, polako napuštam mesto nesreće nevoljan da se osvrnem i još jednom ugledam ruinu koja je nekada bila jedan od simbola Novog Beograda.

Još uvek nije poznato kako je požar započet ni kolika će šteta ostati nakon što on definitivno bude ugašen, ali je lako pretpostaviti da nakon dva izbegnuta metka, mnogi radnici neće želeti da čekaju i treći.

Jedan od simbola Novog Beograda, polako, deo po deo sagoreva i ostaje pust. A ono čuveno idemo „kod Kineza“, kada nešto ne možemo da neđemo u drugim radnjama ili nam se čini preskupo, moraće da važi za neku drugu lokaciju, jer će Blok 70 od sutra pa zauvek možda biti samo to – Blok 70.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari