lekovi antibioticiFoto: EPA-EFE/Andre Coelho

Usvojena je nova lista generičkih lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). Direktorka te ustanove Sanja Radojević Škodrić rekla je da je na novu listu dodato 155 lekova koji se koriste kao zamene postojećih, ali od drugih proizvođača.

Time se postiže konkurentnost i dodatno obezbeđuje stabilnost tržišta lekova. Takođe, istakla je, usvojen je pravilnik kojim se uređuje „of-lejbel“ terapija. Onkološkim pacijentima se na taj način omogućava zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku države, a za početak primene čeka se saglasnost Ministarstva zdravlja.

Direktorka RFZO rekla je za RTS da je na listu generičkih lekova stavljeno 155 takvih lekova koji će uskoro biti dostupni građanima na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

„Kada kažemo generički lek, to je lek koji se već nalazi na listi, ali ovu listu smo dopunili novim, ono što jednostavno kažemo zamenama. Dakle, isti lek, samo od drugih proizvođača“, rekla je Radojević Škodrićeva.

Dodala je da se na listi nalaze i antibiotici, antivirotici, anestetici, antidepresivi, antiepileptici, brojni rastvori, kortikosteroidi.

„Ovom listom postižemo konkurentnost, što je dodatno obezbeđenje za stabilnost tržišta lekova. Od kovida, preko ukrajinske krize, jedna od najaktivnijih tema svih država sveta jeste upravo snabdevenost tržišta lekova i Srbija je bila, za vreme svih ovih situacija, najstabilnije tržište lekova, tako da će fokus države i dalje biti na kontinuiranom i sigurnom obezbeđivanju tržišta lekova“, navela je direktorka RFZO.

Istakla je da se na listi ne nalaze inovativni lekovi i da se očekuje da se takvi lekovi na listi nađu do leta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari