Na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu održana tribina na kojoj su izneti brojni naučno neutemeljeni stavovi 1Foto: Z. S. M.

Na kragujevačkom Medicinskom fakultetu večeras je održana promocija knjige „Doktrina depopulacije putem zdravstvenog genocida” prof dr Aleka Račića.

Još pre početka promocije društvenim mrežama se pronelo negodovanje što se u jednoj naučnoj ustanovi promoviše knjiga u kojoj se, između ostalog, tvrdi da je LGTB+ zajednica „kriva za depopulaciju” u Srbiji.

Promocija je održana u Amfiteatru „dr Milosav Miša Kostić” Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, ali u kontaktu sa njihovom PR službom Danasu je rečeno je da oni nemaju nikave veze sa organizacijom i održavanjem promocije već su samo ustupili prostor za nju.

Takođe, promocija knjige nije najavljena na sajtu Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

Na promociji su govorili prof. dr Miladin Ševralić (recenzent knjige) i autor Račić, a bio je najavljen i prof. dr Branimir Nestorović (izdavač) koji je iz opravdanih razloga bio sprečen da dođe na ovu treću, prvu van Beograda promociju ovog, kako ga je sam autor Račić nazvao, „priručnik za borbu protiv doktrine depopulacije”.

Na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu održana tribina na kojoj su izneti brojni naučno neutemeljeni stavovi 2
Foto: Z. S. M.

Da se uopšte održava šira javnost je saznala preko Instagrama. Na ovoj društvenoj mreži odmah su osvanuli komentari tipa da „Univerzitet treba da bude bastion naučnog znanja, a ne promocije stavova koji nisu u skladu sa naučnim činjenicama” ili tipa „kakve veze Miladin Ševarlić kao agronom ima sa medicinom, još manje s ovom temom”. Odgonetnuto je – kao agrarni ekonomista.

Komentatori na Instagramu, pozivajući se na snimak sa You Tube kanala „Balkan Info” od januara ove godine tvrde da Alek Račić „kao autor zastupa stav” da je istopolna seksualna orijentacija bolest, povezuje je sa hormonalnim poremećjem, zagovara lečenje gej osoba i okrivljuje gej osobe za depopopulaciju”.

Na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu održana tribina na kojoj su izneti brojni naučno neutemeljeni stavovi 3
Autor knjige prim. dr sci. Alek Račić pre promocije u holu fakulteta Medicinskih nauka u Kragujevcu Foto: Z. S. M.

O tome nije bilo reči sem Račićeve napomene na kraju jedno i po časovne promocije da je „homoseksualizam bio bolest dok je on studirao” (u knjizi navodno postoji deo i o tome ali nije pominjan) kao i da se danas arapski svet „približava Putinu” a šerijat zabranjuje istopolne zajednice ali je zato rečeno mnogo šta drugog. Doduše, pomenut je i „uvoz inostranog semena (ali ne onog GMO) već za oplodnju naših žena”.

Po Aleku Račiću, za masovnu depopulaciju najviše je odgovorno NATO bombardovanje (municija sa osiromašenim uranijumom i plutojumskim penetratorima) ali i ekonomska kriza proistekla iz sankcija koje su po njemu „uvek uvod u svaki rat”, klimatske promene, GMO ishrana i toksičnost životne sredine.

– NATO bombardovanje, prvo Republike srpske 1995. pa SRJ 1999. godine bilo je samo priprema i eksperimentisanje sa tehnologijama i vrstama bombi za napad na Rusiju, što se sada dešava, smatra Račić, koji je naveo i primere intenziteta NATO bombardovanja na Kosovu, Libiji, Avgansitanu, Iraku i Siriji, zatraživši da se (mada kasnimo već 15 godina) osnuje Institut za psoledice NATO bombardovanja i od ove vojne alijanse naplati ratna odšteta procenjena na 105 milijardi dolara.

Na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu održana tribina na kojoj su izneti brojni naučno neutemeljeni stavovi 4
Foto: Z. S. M.

Profesor Ševarlić svoje izlaganje o GMO hrani i primere britanskih eksperimentalnih zamorčića hranjenih GMO krompirom i stradanja naučnika koji je objavio rezultate, francuskih farmera i evropskih pčelara počeo sa citatom Aleksandra Dugina ideologa V. V. Putina sa zadnjih korica knjige „da su Srbi primili udrar namenjen njima” i da zbog toga „Rusi nama duguju Kosovo”.

I sam Putin je više puta citiran tokom večeri, povodom GMO-a „koji je po njemu opasniji od atomske bombe” ali i da će „Zapad dobiti po zubima”, kao i da se „nikada ne osvrćemo na tu stranu sveta jer za njih nikada nećemo biti dobri jer smo pravoslavni”.

Profesor Ševarlić zahvalio se dekanu Unverziteta medicinskih nauka prof. dr Vladimiru Jakovljeviću (nije prisustvovao promociji) na besplatno ustupljenom prostoru.

Na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu održana tribina na kojoj su izneti brojni naučno neutemeljeni stavovi 5
Foto: Z. S. M.

Po završetku promocije knjiga „Doktrina depopulacije putem zdravstvenog genocida” prodavana je zainteresovanima (kojih nije bilo malo večeras na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu) povoljno za 1.000 dinara dok je njena prodajna cena 600 dinara veća.

Za mnoge Kragujevčane Medicinski fakultet nije adekvatno mesto za promociju knjige o teorijama zavre.

Ispred zgrade fakulteta poznati kragujevački novinar Miroslav Miletić za Televizuju Nova S izjavio je da je skandal što se ovakva knjiga promoviše na ovom mestu i da je to stav brojnih Kragujevčana.

– Još gore je što je promocija održana u amfiteatru koji nosi ime proslavljenog naučnika Kostića u uspomenu na koga je pre samo osam dana održana tribina na ovom fakultetu i za koga je akdemik Vladimir S. Kostić, donedavno prvi čovek SANU izjavio „da je bio najveći um njihove generacije”.

Po Miletiću, ovo nisu ni teorije zavere „srpskog sveta” već „srpakog polusveta”.

– A, on nije neuk ali je pokvaren, zaključio je Miletić.

Za one koji su se tokom dana oglašavali na društvenim mrežama Račićevi stavovi izneti u ovoj knjizi su „netačni, naučno neutemeljeni i opasni stavovi dodatno stigmatizuju LGTB + osobe”, vređaju njihovo dostojanstvo i podstiču na mržnju, diskriminaciju inasilje.

Na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu održana tribina na kojoj su izneti brojni naučno neutemeljeni stavovi 6
Stav Kragujevčana je da je skandalozno što se ovakva knjiga promoviše na Medicinskom fakultetu – novinar Miroslav Miletić Foto: Z. S. M.

U brojnim komentarima na Instagramu podseća se na to da je Svetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti još 1990. godine a da je Srpsko lekarsko društvo to uradilo 2008. godine.

Korisnici Instagrama iziritirani su što je uopšte održana promocija ovakve knjige pa još u načinoj ustanovi poput Medicinskog fakulteta istakli su da je Zakonom o zabrani diskriminacije „zabranjeno izražavanje idej, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva”.

Takođe, javnost podsetili i da je našim Krivičnim zakonikom „zabranjeno predstavljanje ideja ili teorija koje zagovaraju ili podstiču mržnju, diskriminaciju ili nasilje, protiv grupe lica na osnovu njihovog ličnog svojstva”.

Na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu održana tribina na kojoj su izneti brojni naučno neutemeljeni stavovi 7
Univerziet medicinskih nauka Kragujevac Foto: Z. S. M.

Za one koji su se usprotivili na Instagramu promociji ove knjige na jednom fakultetu sem što je ovakvim izlaganjima prekršen čitav niz zakona naše zemlje i naneta ogromna šteta LGTB+ zajednici oni su zahtevali od kragujevačkog Medicinskog fakulteta da „preispita i izmeni svoju odluki” i ne dozvoli održavanje promocije Račićeve knjige u ovoj ustanovi. Ipak je održano.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari