Na novopazarskom Ginekološko-akušerskom odeljenju nema infekcije 1Foto; S.Župljanin

Dr Safet Ganić, epidemiolog u novopazarskom Zavodu za javno zdravlje (ZZJZ), demantovao je tvrdnje, objavljene na društvenim mrežama, da na Ginekološko-akušerskom odeljenju (GAO) ima infekcija.

Tvrdi da, na tom odeljenju, nema prijavljenih infekcija, ali je „kod 18 žena, koje su se porodile carskim rezom, potvrđena infekcija materice“.

-Infekcije otkrivene kod trudnica najverovatnije su nastale pre dolaska na odeljenje. Ovde nije reč o bolničkoj infekciji, već o infekcijama materice kod porodilja, čiji bris rane posle carskog reza nije bio pozitivan – naglasio je dr Ganić i dodao „da u Opštoj bolnici nije bilo prijavljenih interhospitalnih infekcija“.

Na GAO su pojačane mere nadzora. To znači da će svim trudnicama, koje budu porođene carskim rezom biti rađen bris rane,a bebama bris pupčanika.

Porođaji carskim rezom su sve učetaliji. U novopazarskom prodilištu, od početka ove godine, rođeno je 400 beba i više od 31,5 odsto (126) na svet je došlo carskim rezom.

Vest na društvenim mrežama, da na GAO postoji infekcija izazvana stafilokokom, objavio je jedan mladi lekar te zdravstvene ustanove, čija supruga i beba su imali problema u porodilištu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari