Nakon višegodišnje pauze, od ove letnje sezone ponovo je u upotrebi termalni bazen na Paliću. Tokom prethodnih godina bazen je u stvari radio sporadično, a kako navode u preduzeću Park Palić, problem je bio u tome što je vlasnik termalnih bušotina, iz kojih se koristi voda za bazen, u vlasništvu NIS-a i koji je bio odgovoran za dotok tople vode.

Poznato je inače da su termalne vode na prostoru Palićkog jezera lekovite, zbog čega je ovo mesto bilo svojevremeno poznato lečilište, evropskog ranga. Prethodnih decenija ta mogućnost nije dovoljno iskorišćena, i građanima kao i gostima Palića bio je dostupan samo ovaj termalni bazen. Lekovito svojstvo vode pomaže kod reumatizma, rehabilitacije nakon preloma kostiju, i hirurških intervencija, kao i bolova u zglobovima.

Na Paliću inače postoje dve termalne bušotine, NIS je od ove godine formirao posebnu službu koja će brinuti o redovnom dotoku termalne vode u bazen, te zastoja neće biti, obećavaju u Park Paliću. U planu je i detaljna rekonstrukcija tog bazenskog kompleksa.

Inače, ovaj bazen postoji od 1984. godine, a temperatura vode koja se u njemu koristi je 34 stepena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari