Kupanje u Akva parku na Paliću od septembra, završetak rekonstrukcije Vodotornja do kraja godine 1Foto: J. Patarčić/Danas (Arhiva)

Svi potrebni preduslovi da bi se Akva park na Paliću pustio u funkciju biće okončani zaključno sa 31. avgustom, te će prvi posetioci moći da se kupaju u ovom objektu od septembra, najavio je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine preduzeća “Park Palić”.

Kako je objasnio, radovi na izgradnji Akva parka na Paliću je po Ugovoru trebalo da budu završeni do 31. jula, a kako Ugovor nije produžen, zajedno sa njegovim opstankom na snazi primenjivaće se sve mere koje su predviđene, a čine sistem zaštite investitora, poput penala i slično.

“Radovi su u suštini završeni i ide tehnički prijem samog objekta i otklanjanje onih nedostataka koji su uočeni u toku tehničkog prijema. Tehnički prijem će biti okončan, po našem ubeđenju, do kraja avgusta”, kazao je Pastor.

“Paralelno sa tehničkim prijemom, u ovom momentu već ide probni rad. To znači da se pušta struja u sistem, pušta se voda u sistem i sve počinje da se simulaciono prati i upotrebljava kako bi se eventualni problemi ili greške pokazale u ovoj fazi”, pojasnio je.

On je naglasio da je ranije u toku današnjeg dana održana i Skupština društva, na kojoj je doneto Rešenje kojim je Skupština i formalno odobrila ulazak u proces pregovaranja sa “Elite Palić”, preduzećem koje se jedino javilo na javni oglas za davanje u zakup ovog objekta, te da očekuje da će u narednih nekoliko dana Ugovor biti potpisan.

“Od momenta potpisivanja, prema nacrtu Ugovora operater u roku od najduže 30 dana treba da pusti objekat u eksploataciju prema razgovorima koje smo imali prilike da vodimo sa vlasnikom, odnosno direktorom ‘Elite Palić’. Taj rok će biti kraći nego što je 30 dana i iz tih razloga mogu danas da kažem da je izvesno da je verovatno, skoro sigurno da će Akva park biti završen i pušten u upotrebu sa 31. avgustom, odnosno od početka septembra”, kazao je Pastor, dodajući da ne očekuje nikakve značajnije probleme koji bi mogli da predstavljaju bilo kakvu prepreku za uspešno okončanje pregovaračkog procesa.

“Vidim da se postavlja pitanje zašto se otvara kad je kraj sezone. Želim da kažem da je Akva park sa sadržajem za 12 meseci. S druge strane, želim da kažem da je prvobitni projekat dograđen u smislu da će i u spoljnim bazenima biti termalne vode. Znači, dok ne bude previše hladno, dokle će se bazeni sa termalnom vodom moći koristiti i u toku jeseni, odnosno u zavisnosti od hrabrosti onih koji budu dolazili, možda i kasnije”, obrazložio je on.

Na Paliću su nedavno započeli i radovi na rekonstrukciji Vodotornja, objekta starog 111. godina koji predstavlja jedan od simbola ovog mesta.

Kupanje u Akva parku na Paliću od septembra, završetak rekonstrukcije Vodotornja do kraja godine 2
Foto: J. Patarčić/Danas (Arhiva)

U to vreme je imao funkciju obezbeđivanja konstantnog pritiska u tada građenom vodovodnom sistemu Palića, bio je i mesto tramvajskog okretišta, a danas predstavlja ulaznu kapiju u Veliki park Palića.

Zbog njegovog značaja, Pastor kaže da je zaslužio da dobije novo ruho i bude rekonstruisan, obnovljen i priveden onom stanju u kakvom je bio pre više od jednog veka.

“Svi radovi se izvode uz veliku pažnju i uz nadzor Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica zbog toga što je objekat od izuzetnog značaja. Radiće se praktično sve ovo što je neophodno da bi se posledice zuba vremena otklonile, zameniće se svi drveni elementi koje je potrebno zameniti, zatim delovi opeke koji su oštećeni, zameniće se i ta šindla kojom je toranj prekriven. Izvršiće se potpuna zaštita fasade, osvetljenje čitavog objekta, znači sve ono što je neophodno da bi objekat imao sjaj kakav je imao”, objasnio je Pastor.

Sredstva za izvođenje radova obezbedila je Pokrajinska vlada, odnosno Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine u visini od 21,4 miliona dinara.

“Radovi su sada praktično u pripremnoj fazi, kao što vidite postavljaju se skele i treba da budu završeni do kraja ove godine”, poručio je Pastor.

Istovremeno sa ovim, odvijaju se i radovi na popločanju staze od hotela “Prezident” prema Muškom štrandu.

Do sada je urađeno 770 metara staze i preostalo je još oko 250 metara, što Pastor očekuje da će biti završeno do kraja ovog meseca.

“Postavlja se i mobilijar u istom stilu u kom stilu je i u Velikom parku, ukupno 13 klupa i 16 kanti za smeće i mislim da će to dodatno doprineti ukupnom vizulenom doživljaju”, rekao je Pastor.

“Uglavnom, očekujem da od septembra meseca Akva park bude dodatna privlačna snaga koja će dovlačiti i zadržati ljude, što će biti dobro ne samo za Palić, nego i za Grad. Ako završimo Akva park i ove radove na popločavanju, dosta smo radili i na uobličavanju Peščane plaže, odnosno Vikend naselja, ako završimo Vodotoranj, onda mislim da će ova godina biti izuzetna što se tiče razvoja Palića”, zaključio je Ištvan Pastor.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari